Idući mjesec jeftiniji lijekovi u BiH

3678

Od idućeg mjeseca pojeftinjuju lijekovi u BiH, a do 5.svibnja, Agencija za lijekove objavit će maksimalne veleprodajne cijene kojih će se svi morati pridržavati.

Cijene koje predlože dobavljači, mogu biti i manje, ali ne smiju premašiti one koje je odobrila Agencija.

Pojeftinjenje će se najviše osjetiti na lijekovima koji se u BiH najčešće koriste.

– Da će recimo lijekovi iz terapijske grupe kardiovaskularnih lijekova, kao što je klapidogral, puno se o njemu pričalo, on će dosta pojeftiniti. Onda imamo citostatike, tu će se osjetiti dosta pojeftinjenje. Antidepresivi, koji su dosta upotrebljavani u BiH, i tu će se osjetiti dosta pojeftinjenje – pojasnila je Tatjana Ponorac iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, piše ATV.

U Agenciji objašnjavaju kako, ipak, neće pojeftiniti svi lijekovi. Cijene se oblikuju na osnovu prosječnih cijena u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, pa ako neki lijek u tim zemljama košta isto kao i kod nas, cijena se neće mijenjati.

Farmaceuti, međutim, ovim nisu zadovoljni. Tvrde su ih Agencija i Fond zdravstvenog osiguranja izostavili iz priče.

– Farmaceuti su obaviješteni o cijenama lijekova preko sredstava javnog informiranja. Zvaničnih informacija ili bilo kakvog traženja mišljenja ili konsultacija od strane bilo koga nije bilo – kaže Zorica Tasovac iz Farmaceutske komora RS.

U Fondu, za sada, ne žele procjenjivati kolike će biti uštede, iako se ranije spominjala cifra od 50 milijuna maraka godišnje. Ni u Ministarstvu zdravlja ne žele da trče pred rudu.

– Za kratko vrijeme ćemo vidjeti koje su to uštede – kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

Zbog usvajanja Pravilnika skoro 4 godine svađali su se političari iz RS i FBiH.

Dokument je čak nekoliko puta povlačen sa sjednica Savjeta ministara BiH.

U svakom slučaju, lijekovi će biti nešto skuplji u odnosu na Srbiju, ali jeftiniji ako se pogledaju cijene u Hrvatskoj.