Bivolje Brdo željno očekuje radne strojeve

6773

Prometnice su oduvijek sa sobom nosile dobrobiti za mjesta i gradove uz koja su prolazile, što se lijepo vidi na primjeru naselja Zvirovići u čapljinskoj općini, koje je dolazak autoceste preporodio.  Uskoro slična sudbina čeka još jedno čapljinsko naselje – Bivolje Brdo, istočno od Neretve.

Ovih dana posjetili smo naselje i uočili da je preporod tog sela počeo, kao i u Zvirovićima, gradnjom gradskog vodovoda. U Bivoljem Brdu je to još opsežnije jer se usporedno radi i vodovod za tehničku vodu.

Na okrajku gdje se teren obara prema Neretvi sreli smo mještanina Admira Macu koji pažljivo prati promijene rodnog mjesta.

“Bivolje Brdo čeka jedna velika blagodat. Tu će biti ulaz i izlaz s autoceste. Nadamo se da će to donijeti prosperitet naselju. Zemljište na trasi autoceste je izuzeto i plaćeno, tamo gdje je bila šuma, mještani su samo posjekli za ogrjev, rekao bih, bili su aktivni prošle jeseni i zime”, kazuje nam Mace, a zatim pokazujući prokopani kanal i nastavlja:

“Uz autocestu ide i voda, najprije tehnička koja je za radne ljude i najpotrebnija. Tu je i gradski vodovod koji će, izgleda, prije biti završen i pušten u funkciju. Velika blagodat pogodila nas je u kratko vrijeme, tri stvari odjednom – autocesta, gradska i tehnička voda!”

“Što će za Bivolje Brdo značiti tehnička voda?”, pitamo ga.

“Činjenica je da Bivolje Brdo ima ogromnu radnu površinu, pravo polje i činjenica je da smo bili sušno područje. S tehničkom vodom situacija se mijenja, sve zemljište je privatno, ako ljudi budu htjeli raditi, to će biti veliki uspjeh. Voda će doći do svake parcele, cjevovod je već razveden, šahtovi se rade, bušotina, gotov je i rezervoar. Nadamo se da će do kraja ove godine biti u funkciji.

Bitan nam je i gradski vodovod, voda nije problem samo ljeti, kupovala se i prošle zime koja je bila jako sušna. Četveročlanoj obitelji mjesečno trebaju dvije cisterne, što je izdatak od 160 do 180 KM, ovisno o udaljenosti. To jako puno košta, tako da će nas i gradski vodovod preporoditi. Jest da će voda biti skuplja od tehničke, ali će ukupni troškovi biti manji. Kad dođe voda, riješit ćemo mnoge probleme. Bivolje Brdo postaje ‘grad’, što smo nekada davno i bili”, obrazlaže Mace.

Dalje naglašava: “Bivolje Brdo se posljednjih godina brzo razvija, elektrifikacija je potpuno nova, pa telefon, cijelo naselje ima rasvjetu, a sad još gradska i tehnička voda, pa autocesta…”.

Uglavnom, mještani ovoga naselja čapljinske općine, u kojem je započela prava razvojna revolucija, prezadovoljni su pravim investicijskim “bumom” na njihovom području.

Trenutačno im je jedina želja da radovi na trasi autoceste što prije počnu kako bi se čim prije počelo razmišljati o nogostupu i na terenima gdje još uvijek pasu ovce.