Tate, sretan vam Dan očeva!

383

Za Majčin dan svi već odavno znamo. No, da postoji Dan očeva mnogi nisu čuli i to im je još uvijek nepoznanica. Dan očeva obilježava se upravo danas, na blagdan sv. Josipa.

Naime, sv. Josip je prema rimokatoličkoj vjeroispovijesti zaštitnik obitelji i pravi primjer brižnog i voljenog oca.

Pa iako je žena ta koja „drži tri zida kuće“ i iako je uglavnom u njenoj domeni briga o odgoju djece, a uloga oca je pomalo zanemarena, on je podjednako važan u djetetovu odrastanju i sazrijevanju.

Majke i očevi mogu imati različite odgojne stilove, a različiti pristupi djeci koriste. U fizičkim kontaktima majke su nježnije, maze djecu i grle ih, a očevi se češće aktivno igraju s njima, trče, hrvaju se, takmiče…

Očevi podržavaju samostalnost dok majke daju prednost sigurnosti. Majke su češće opreznije dok očevi više ohrabruju djecu da ispituju svoje mogućnosti i granice. U razgovoru s djecom, majke često pojednostavljuju riječi i govore drugačije nego kada razgovaraju sa odraslima, što očevi ne čine. Njihov je govorni stil obično jasniji, direktniji i ciljaniji.

Očevi češće potenciraju pravdu i obaveze zasnovane na pravilima, dok majke potenciraju empatiju, brižnost i uzajamno pomaganje. Očevi žele pripremi djecu za širi svijet, dok majke pokušavaju svijet prilagoditi djetetu. Očevi pomažu djeci da se pripreme za grubosti koje postoje u realnom svijetu, dok se majka trudi da dijete zaštiti od istih. I muški i ženski pristup u odgoju su podjednako važni i podjednako ispravni, ali samo zajedno stvaraju dobar balans.

Istraživanja pokazuju da su djevojčice i dječaci koji odrastaju uz očeve bolje upoznati sa svijetom muškaraca i u njemu se osjećaju sigurnije. Ukoliko su imale dobar odnos s ocem, djevojčice imaju zdravije i sigurnije veze sa muškarcima, a dječaci se rjeđe nasilno ponašaju prema suprotnom spolu.

Biti otac jedinstvena je privilegija. Sudjelovati u odgajanju i podizanju novog ljudskog bića jedan je od najvećih izazova za svakog čovjeka.

Svim očevima, pa i onima koji će to tek postati, čestitamo njihov dan!