Običaji i tradicija: Bojanje pisanica za Uskrs

1064

Svake godine pred Uskrs, najveći kršćanski blagdan, u Velikom tjednu u različite boje bojaju se pisanice.

Neke obitelji svoje pisanice ukrašavaju od prirodnih boja, onih koje se mogu pronaći u vrtu ili okućnici, dok neki izrađuju od boja u prahu ili od voska.

Tako se pisanice mogu izrađivati od koprive, kako bi postale tamno zelene, od kurkume da budu žute, crvenog kupusa da budu plave, crnog vina budu ljubičaste…

Svima najpoznatiji tradicionalni način jeste kuhanje u ”lučini” pa tako pisanice budu svijetlo ili tamno smeđe, ovisno o tome koliko budu u posudi za kuhanje. No to nije sve, mogu se zalijepiti i razni ukrasi.

Na svaku pisanicu prije stavljanja u lonac za kuhanje, stavljaju se listovi raznih biljki od kojih na pisanicama ostaju različiti motivi.

Bojanje pisanica za Uskrs ima višestruku simboliku, a najveća je svakako novi život koji predstavlja jaje.

Koji ste vi tip za ukrašavanje pisanica? Je li više volite tradicionalni način pripreme ukrašavanja pisanica ili pak više volite raditi s bojama u prahu?

Dragi čitatelji kako bismo upotpunili ovaj Uskrs, koji svi provodimo u svojim domovima zbog situacije u kojoj se nalazimo, šaljite nam izrađene i ukrašene pisanice.

Budite kreativni, pustite mašti na volju, uključite svoje mališane u cijeli postupak izrade i pošaljite nam svoje radove.

Sve vaše pisanice objavit ćemo na sam dan Uskrsa, u nedjelju, 12. travnja u poslijepodnevnim satima.