Veliki Petak: Spomendan Isusove muke

842

Danas je Veliki petak, kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti.

Obredi Velikog petka se sastoje od tri dijela: Službe riječi: Navještaj Muke Gospodinove, zatim Obred Ljubljenja križa, gdje vjernici pojedinačno pokleknu pred križem i tko hoće može ga poljubiti. Sve to se čini u znak zahvalnosti i poštovanja Raspetome Kristu.

Poslije toga slijedi Obred pričesti.

Na Veliki petak, po drevnoj predaji, Crkva ne slavi euharistijska otajstva, pa se pričest vjernicima dijeli jedino za vrijeme Službe Muke Gospodnje (osim bolesnicima).

Oltar se u crkvi potpuno raspremi, bez križa, svijeća i oltarnika. Na Veliki petak, dakle, iskazuje se posebno poštovanje Kristovu križu pa se pred Križem treba pokleknuti.

Na Veliki petak zapovijedani je post i nemrs, a prema drevnom običaju Crkve, kao “vazmeni post”, ako je to moguće, produljuje se sve do slavlja vazmenoga bdijenja. Veliki petak zajedno s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.