Višak vina: Hrvatska otvorila mjere kriznog skladištenja i proizvodnje destilata

81

Iako je u dvije teške pandemijske godine smanjena potražnja za slavonskim vinima u jadranskim restoranima i hotelima, vinari se ipak trude prilagoditi situaciji.

Okrenuli su se on-line prodaji, traže nova izvozna tržišta. Pomaže i država. Da im smanji zalihe u podrumima ponovno je otvorila mjere kriznog skladištenja i proizvodnje destilata.

Iako se u obiteljskim vinarijama, poput one obitelji Pavlović u Češljakovcima, nadaju da je najgore pandemijsko razdoblje iza njih, proizvodnju su iz opreza ipak smanjili. Ne mogu, kaže Hrvoje Pavlović prebroditi godinu ako napune podrum punim kapacitetom pa su sve smanjili za 30 posto.

Spasonosna Mjera 21

Nije to razlog da gube vrijeme. Europskim novcem ulažu u opremanje podruma i marketing svojih vina. Da prebrodi krizu i pad prodaje vina na Jadranu, vinariji Krunoslava Bartolovića iz Kaptola – pomogla je država. I to potporama iz mjera Ruralnog razvoja. Mjera 21, kažu – ispravan je put i vrlo je dobrodošla svim vinarima.

Tamo gdje je proizvodnja velika, a zalihe uoči nadolazeće berbe pritišću podrume, nude se mjere kriznog skladištenja i destilata. A kako proizvodi ekološka vina koja su u svijetu sve traženija, spas se traži u izvozu.

– Zaliha ima dovoljno da ne kažem i previše jer se slabo prodavalo i nije se moglo prodati. Vjerujem da ću morati još dio vina prodati za destilaciju, kaže Ivan Enjingi koji vina izvozi u SAD, Kanadu, Belgiju, Nizozemsku, Crnu Goru, Srbiju, čak i u Kinu.

Dostava na kućni prag

Tu je i on line prodaja, dostava na kućni prag. Prije pandemije žedni je Jadran praznio kontinentalne podrume, no ove je godine sezona stigla kasno.

A vinari će u novu berbu, koja se smiješi vrhunskim urodom – početkom rujna. Popusti li koronakriza razloga za optimizam ipak će, kažu – biti.