FOTO | Lipanjske zore u Počitelju: Braniteljima dugujemo zahvalu i jedinstvo!

4390

Ispred Spomen obilježja u Počitelju upriličen je središnji skup zahvale hrvatskim braniteljima kojim se obilježava 30. obljetnica od briljantne vojno-oslobodilačke akcije hrvatskih snaga u kojoj je oslobođena lijeva obala rijeke Neretve od Mostara preko Čapljine do Stoca.

Središnjem skupu zahvale prethodila je misa za poginule branitelje održana na Ševaš brdu s početkom u 10.00 sati.

Kod spomen obilježja i ove godine položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a položili su ih izaslanstvo Grada Čapljine, izaslanstvo HNS-a i izaslanstvo Oružanih snaga OS BiH.

Sudionici akcije ”Lipanjske zore” istaknuli su kako je upravo ovom akcijom potučen hercegovački korpus vojske Republike Srpske, deblokirani Čapljina i Metković te oslobođeni Stolac i istočni dio Mostara.

”Bez pobjede u operaciji Čagalj i Lipanjskim zorama došlo bi u pitanje oslobađanje cijelog juga Hrvatske od Neretve do Prevlake. Trideset godina od Lipanjskih zora vidljivo je kako se Domovinski rat i njegove posljedice nalaze u raljama politike, međunarodne ali i one domaće Bosanske. Svjedoci smo agresivnog pokušaja da se kroz podizanje optužnica ratnim zapovjednicima i postrojbama, pojedini incidenti i negativni događaji, koji nažalost prate svaki rat, dovode u pitanje pozitivan, obrambeni i osloboditeljski karakter Domovinskog rata u BiH. Važno je njegovati i promicati spomen na istinite događaje iz Domovinskog rata jer je to temelj naše slobode i jednakopravnosti. Hrvatsko vijeće obrane bila je jedina legalna i legitimna vojna snaga na prostorima gdje je bilo ustrojeno kao i takvo Predsjedništvo BiH je zadužilo da zaštiti Hrvate, Bošnjake i ostale narode na tim područjima. Mi dragovoljci i veterani Domovinskog rata, sudionici spomenutih događaja nikada nećemo prihvatiti političke presude domaćih, stranih, pravosudnih institucija. Stavljanje biljega kolektivne krivnje na sve pripadnike HVO-a kao i zapovijedne odgovornosti našim zapovjednicima za djela koja nisu počinili. Treba govoriti i stalno ponavljati kako je krajnji cilj HVO-a bio potpuno jasan – stvoriti uvjete za opstanak i izgradnju institucija koje jamče sigurnost, prosperitet i nacionalnu ravnopravnost, kako Hrvatskog tako drugih naroda u BiH”, istaknuto je.

Samom osloboditeljskom operacijom HVO-a u Hercegovini stvoreni su preduvjeti za daljnja djelovanja hrvatske vojske do konačnog deblokiranja Dubrovnika i dubrovačkog primorja i u konačnici oslobađanja ukupnog teritorija juga RH koji je bio pod okupacijom više od godinu dana. Bez pobjede HVO-a u operaciji Čagalj dolazilo je u pitanje oslobađanje cijeloga juga Hrvatske od Neretve do Prevlake, a nakon borbenih djelovanja, na ovom dijelu bojišta situacija se smiruje, te HVO utvrđuje dostignutu obrambenu crtu koja se pruža Podveležje – Dubravska visoravan – podnožje Hrguda – istočni prilazi Stocu.

Njezinim smjerom u potpunosti je nastavljena crta bojišnice hrvatske vojske na južnom bojištu što je jamčilo sigurnost i otklanjalo opasnosti od napada neprijateljskih snaga u bok snaga hrvatske vojske. Srpske postrojbe povukle su se na vrhunce Veleži, Snježice, Hrguda i žegulje, odakle su topništvom napadale novooslobođeno područje.

”Na današnji dan prije 30. godina u ranu zoru postrojbe HVO-a su sa nestrpljenjem čekale zapovijed da se krene preko Neretve, a to su bile postrojbe HVO-a, ne Čapljinci, Čitlučani i Gruđani, nego postrojbe HVO-a, jedinstvene vojne sile hrvatskog naroda u BiH. Stupanj jedinstva je bio visok – svi su isto razmišljali i bili kao jedan. Znaju pojedinci reći kako je hrvatski vojnik bio neustrašiv. To nije točno. Bojali smo se i mi i imali smo mi straha, onog prirodnog ljudskog straha, znali smo što nas čeka s druge strane, odnosno ovdje gdje danas stojimo. U nama je, međutim, bio jedan još snažniji osjećaj, osjećaj odgovornosti prema obitelji, domu, svom narodu. Taj osjećaj je bio toliko jak da je jednostavno potisnuo onaj naš strah negdje daleko i krenulo se u akciju. Nažalost, prvog dana deset branitelja je izgubilo živote. Akcija je, imajući u vidu visok stupanj jedinstva i odgovornosti, prošla uspješno”, istaknuli su branitelji okupljeni u Počitelju.

Okupljenima se obratio u čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić, koji je istaknuto kako braniteljima dugujemo zahvalnost, ali i jedinstvo koje moramo pokazati u ovim teškim političkim vremenima.