Darijan i Ivana iz Čapljine život u Njemačkoj zamijenili životom u Ravnom

6096
Ivana i Darijan (Foto: Denis Kapetanović / Bljesak.info)

Bračni par Darijana i Ivanu Pehar, nakon Čapljine, odakle oboje vuku porijeklo, život je odveo u Njemačku u kojoj su nakon, pet godina rada i troje djece ipak izabrali povratak.

Presudila je obitelj, stoga je povratak bio logičan izbor, obzirom da su vani, kako govore, vrijednosti ipak okrenute nešto drugačije.

Jedno vrijeme živjeli u Dubrovniku

S diplomama u rukama, jedno vrijeme živjeli su i radili u Dubrovniku, Darijan kao turistički vodič i nastavnik, a Ivana kao ekonomistica, nakon čega su, kao i mnogi drugi iz ovih krajeva, odlučili sreću potražiti negdje vani.

Njemačka se pokazala kao dobra opcija. Posao s visokim primanjima, malo tipično njemačko mjesto, život nije bio loš. No, uvijek je falilo ono nešto.

”U jeku korona krize Ivana je bila trudna i tada je bilo vrijeme za donijeti odluku. Djeca i obitelj se gore percipiraju drugačije. Jedno dijete je ok, kao ispunio si neku ‘check listu’.

Drugo dijete je već oprez, dok se treće gleda s upitnikom kao ‘razmišljate li vi svojom glavom uopće?’. U tom trenutku imali smo opciju ili kupiti kuću, kada su zbog korone cijene nekretnina skočile gotovo dvostruko, ili vratiti se nazad.

Opcija kredita je bila u igri, imali smo osnovu, no to bi značilo ostanak u Njemačkoj do kraja života”, priča za Bljesak.info Darijan njihovu priču.

Istovremeno, pojavljuje se opcija za posao u Hrvatskoj, ali i jedna nova prilika, koja će im život okrenuti u potpuno novom smjeru.

Sele se u Ravno

S bebom od dva mjeseca stižu u Ravno o kojem nisu mnogo znali.

Ivana je doduše imala korijene od tud, što su otkrili kasnije, ali nisu bili upoznati niti s njihovom politikom o mladima, niti mnogobrojnim ljepotama koje ovo mjesto ima.

”Presudio je njihov pogled na obitelj, sigurnost ali i prilike koje su nam ponudili. Ovdje je percepcija drugačija, obitelj je jedinica društva, na prvom je mjestu.

Ako želiš nešto zdravo, nešto s temeljem, što raste, to je onda to. Oni u Ravnom su to prepoznali, i tako su i nas uvjerili da tu dođemo”, govori Ivana i dodaje kako je i duhovna dimenzija ovog mjesta nešto što je za njih predragocjeno.

Njezin suprug, izvrstan vodič, prepun entuzijazma i planova, provodi nas kroz mjesto. U njihovoj zgradi smješten je i vrtić. Besplatan.

Trenutno broji oko desetero djece, od toga njihovih dvoje. Treće dijete, kćerka im Mija, ide u školu ni minutu udaljenu od zgrade. Vrijeme je, kaže, pogotovo nakon burnog života ranije, ovdje ogromna ušteda. Sve je u pet minuta.

Faktor sigurnosti djece, uz zdravu sredinu u kojoj odrastaju, koja ga asocira upravo na djetinjstvo koje je i sam imao, je neprocjenjiv.

Cijelu priču pročitajte na ovom linku.

Tekst: K. Marijanović | Bljesak.info
Foto: Denis Kapetanović | Bljesak.info