Konačna odluka Suda BiH: Salmir Kaplan skinut s liste za načelnika Općine Stolac

616

Prizivno vijeće Suda BiH odbacilo je sve žalbe u predmetu Stolac. Time je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH o uklanjanja kandidata Salmira Kaplana i ostalih konačna. Ova informacija “Avazu“ je potvrđena u SIP-u, gdje su dodali da su već dobili rješenje Suda. Podsjećamo, članovi SIP-a BiH skinuli su s kandidacijske liste za načelnika Stoca Salmira Kaplana, te kandidate za Općinsko vijeće Stoca Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića, kao i Božu Raguža.

Oni su sankcionirani i novčanom kaznom od po 5.000 KM, a za političke subjekte koji su ih kandidirali izrečene su kazne u rasponu od 1.500 KM do 5.000 KM.

Postupak je tada obustavljen protiv kandidata Enise Buzaljko i Harisa Baljića jer službe SIP-a nisu mogle prikupiti dovoljno dokaza kako bi se utvrdila njihova odgovornost u prekidu izbora u Stocu. Sumnja se da su sudjelovali u odnošenju glasačkih kutija s biračkog mjesta.

SIP je kaznio četverogodišnjom zabranom angažmana, ne i novčanom kaznom, četiri člana biračkog odbora koji su bili zamjena na biračkom mjestu na kojem je prekinut izborni proces u trajanju od četiri sata.