Svjedok iz Čapljine: Ni mene ni susjede nitko nije maltretirao u logoru

7679

Na suđenju za zločine počinjene u Čapljini, svjedok obrane kazao je da se u srpnju 1993. osobno predao optuženom Ivici Čuturi, od kojega je tražio da ga skloni iz sela Veledarova Mahala (općina Čapljina), gdje se nije osjećao sigurnim.

Mustafa Veledar ispričao je da je u srpnju 1993. godine u selu Veledarova Mahala, u kojem je živjelo bošnjačko stanovništvo, situacija postala ‘teška i napeta’ te da su se muškarci iz toga sela svakodnevno krili po šumama, bojeći se da će biti uhićeni ili ubijeni.

On je rekao da je od kuma Denija Brkića, bivšega pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), zatražio pomoć, piše BIRN.

“Iskreno da vam kažem, mi se znamo od djetinjstva i ja sam imao povjerenja u njega i njegovu obitelj. Zamolio sam majku da ode do Brkića i traži od njih da netko dođe po mene i da me vodi. Ja se više nisam mogao kriti, a mislio sam da ću biti sigurniji ako se sam predam, naročito osobi u koju sam imao povjerenja”, objasnio je svjedok.

Dan kasnije, kako je rekao svjedok, u selo je došao Brkić s Ivicom Čuturom i skupa su ga odveli u Gabelu.

“Čutura je rekao da mogu ponijeti bilo što od stvari. A ja sam njima rekao da u selu postoji još muškaraca koji bi se predali kao ja, jer mi više nismo mogli da se krijemo. Mi se više nigdje nismo osjećali sigurnim, zato smo i željeli da odemo bilo gdje, gdje ima našega naroda… Po dolasku u Gabelu sjećam se da je Čutura rekao da sam im ja susjed i da pripaze na mene. Smjestili su me u hangar gdje ostajem šest mjeseci. Za tih šest mjeseci nitko me nikada nije maltretirao. Ni mene ni moje susjede”, rekao je svjedok.

Uz Čuturu, za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Petar Krndelj, Nikola Zovko i Krešo Raič. Prema optužnici, Krndelj je bio pomoćnik zapovjednika Policijske postaje u Čapljini, Zovko zapovjednik Policijske postaje, Raič zapovjednik voda Vojne policije, a Čutura operativni radnik u postaji u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci HVO-a 19. srpnja 1993. godine sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Zovko, Krndelj i Čutura su optuženi i za nezakonito uhićenje civila iz sela Veledarova Mahala i njihovo odvođenje u logor Gabela u srpnju 1993. godine.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Deni Brkić, koji je potvrdio da je zajedno sa Čuturom u srpnju 1993. došao u Veledarovu Mahalu te da je Mustafu Veledara na njegovu molbu odvezao do Gabele.

“Mustafa je moj kum i prijatelj od djetinjstva. Znam da je imao povjerenje u mene i čovjek je iz straha za svoju sigurnost mene pozvao i tražio da ga sklonim tamo gdje su njegovi”, kazao je Brkić. Tijekom unakrsnoga ispitivanja potvrdio je i da je sutradan s Čuturom došao ponovno u selo te preostale muškarce također prevezao do Gabele.

“Niti je njih tko tjerao, niti prisiljavao da idu bilo gdje. Ljudi se nisu osjećali sigurno, krili su se i mislili su da će biti sigurniji bilo gdje, samo da se više ne kriju po šumi. To što smo uradili je bilo ljudski i susjedski”, kazao je svjedok. Nastavak suđenja zakazan je za 1. veljače.