Cesta Stolac-Neum među prioritetima federalne Vlade

3094

Resor prometa i komunikacija označava se kao ključni u razvoju Federacije BiH, ali i države u cjelini. Autoceste, magistralne ceste, željeznica, zračne luke, telekom operateri i pošte, sve je to u nadležnosti ovog važnog resora.

Federalno ministarstvo vodi Denis Lasić koji u intervjuu za Klix.ba kaže, govoreći o izgradnji modernih prometnica, da se trenutno izvode radovi na izgradnji obilaznice Zenice te na mostu u Svilaju.

Uskoro će se, kako je rekao, intenzivirati aktivnosti na dionici Svilaj – Odžak, a očekuje se i skori početak radova na dionici Zvirovići – Počitelj.

– Kad je riječ o prioritetima moglo bi se reći da je to izgradnja cijele autoceste na Koridoru Vc, od čega treba kao prvi prioritet izdvojiti izgradnju dionice Počitelj – Mostar Sjever, dionice Zenica – Žepče, te brze ceste Lašva – Travnik i Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica Republike Hrvatske. Poduzet ćemo dodatne napore da se uradi investicijsko-tehnička dokumentacija i stvore pretpostavke za realizaciju svih ovih projekata, pojasnio je Lasić.

Ministar naglašava kako se u 2017. godini očekuju intenziviranje aktivnosti na više dionica autoceste na koridoru Vc. Međutim, prema njegovim riječima, treba imati na umu da su to složeni projekti čija se realizacija u pravilu ne može završiti u jednoj godini.

– Kada je riječ o magistralnim cestama prioriteti su cesta Stolac – Neum, obilaznica Mostara, prijevoj Karaula, Bihać – Bosanska Krupa i još neke dionice, a prije svega sanacija mostova i tunela, među kojim svakako treba istaknuti tunel Crnaja. Program koji smo pripremili sa JP Ceste Federacije BiH predviđa i sanaciju takozvanih “crnih točki” na magistralnim cestama, izgradnju obilaznica nekih gradova i izgradnju trećih traka za spora vozila na nekim dionicama cesta, objasnio je Lasić. .

Govoreći o prodaji telekom operatera, kaže kako je odluka o privatizaciji strateških poduzeća kao što su telekom operateri izuzetno kompleksna.

– S obzirom na veoma opsežne pripreme aktivnosti koje bi uslijedile idejom odluke o privatizaciji, te činjenicu da ta odluka nije razmatrana na Vladi, moguće je reći da u ovom razdoblju neće biti privatizacije telekoma, istaknuo je Lasić.