Svečano blagoslovljena obnovljena crkva posvećena Gospi od zdravlja u Gabeli

6895

Biskup mostarsko duvanjski i apostolski administrator trebinjsko mrkanjske biskupije, mons. Ratko Perić blagoslovio je u subotu na blagdan Gospe Lurdske, koja se ujedno obilježava i kao svjetski dan bolesnika nedavno obnovljenu kapelicu Gospe od Zdravlja u mjesnom groblju u Gabeli.

Misno slavlje predvodio je biskup Perić u koncelebraciji sa domaćim župnikom don. Antom Đerekom te župnicima iz okolnih župa te posvetio oltar i zvona ove najstarije crkve na ovim prostorima koju su Turci porušili daleke 1539. godine.

Cijelu svečanost upotpunio je župni zbor svetog Stjepana pod vodstvom Matee Jurilj i Luke Lovrić.

Biskup je u svojoj propovijedi naglasio da je Blažena Djevica Marija od prvoga trenutka svoga začeća bila i ostala bez grijeha te da se to zove dogma odnosno vjerska istina koja obvezuje svakog vjernika da mora biti jasan u svojoj vjeri.

Dalje je istaknuo da se Gospa ukazala djevojčici Brenardici 1858.godine na potoku te kada je digla pogled na otvoru pećine ugledala je ženu u bijelom koja joj je rekla da dolazi 18 puta na potok i na upit djevojčice da joj kaže tko je ona Gospa joj je odgovorila «Ja sam Bezgriješno Začeće.»

Tako se izvršava stara kršćanska istina, izražena u poznatoj rečenici: «Per Mariam ad Jesum  –  Po Mariji (se dolazi) k Isusu!»

Cijeli ovaj projekt ne bi bilo moguće dovesti do realizacije bez velikodušne potpore dobročinitelja čijom je zaslugom temeljito obnovljena ova prostorno najmanja crkva u Gabeli.

Iako mala imala je vrlo veliku i važnu ulogu u životu našeg naroda kao najstarije je crkveno zdanje u dolini Neretve, jedina katolička bogomolja za vrijeme osmanlijske strahovladavine na ovim prostorima, ognjište vjere i čuvar nade u svanuće slatke slobode, rekao je župnik zahvalivši se svim donatorima i dobročiniteljima koji su pomogli obnovu ove crkve.