Etno – Jazz koncert u Čapljini

1209

U sklopu Dana sjećanja, u nedjelju, 19. veljače s početkom u 19:00 sati bit će upriličen etno – jazz koncert.

Navedeni koncert održat će poznati glazbenici iz Hrvatske: Filip Novosel i Tihomir Hojsak.

Centar za obrazovanje i kulturu ”Akademija” Čapljina organizator je ovo koncerta koji će se održati u Absolute klubu.

Filip Novosel završio je prestižnu New School for Jazz and Contemporary Music, a svirao je između ostalih i u kvartetu Corona (tri tambure i klavir) koji je izvodio njegove skladbe i aranažmane.

Tihomir Hojsak kontrabas je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, stalni je član bandova Jazziana Croatica, Matija Dedić trio, Davor Križić experiment, te voditelj vlastitog ansambla s kojim je snimio album 2014. godine pod nazivom ”Jazz Room”.

Novosel i Hojsak skladaju i izvode mješavinu stilova, od etno glazbe do jazza, a začudnost svojega zvuka temelje na spoju odnosno suprotstavljaju vlastitih glazbala, kontrabasa sviranog gudalom i tambure, svirane nekonvencionalnom, pravokutnom trzalicom.

Ovaj dvojac snimio je 2016. godine i album pod nazivom ”Bow vs Plectrum” (gudalo protiv trzalice) na kojem se nalazi osam pjesama, od čega su četiri autorske, a četiri tradicionalni ili jazz standardi. Na albumu gostuju poznata glazbena imena kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov i Žan Tetičkovič.