Uskoro započinje izgradnja pruge Čapljina-Nikšić

7684

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je danas u Podgorici sastanak sa crnogorskim kolegom, ministrom prometa i pomorstva Osmanom Nurkovićem.

Na dnevnom redu sastanka delegirano je osam točaka, a fokus je stavljen na putnu komunikaciju Foča – Šćepan Polje – Plužine i željezničku prugu Čapljina – Trebinje – Nikšić, koja bi se u nekoj kasnijoj fazi nadovezivala na željezničke pravce prema Hrvatskoj i Albaniji.

Dva ministra su dogovorila da će sljedećeg tjedna na sastanku UNECE-a u Ženevi zajedno delegirati ova dva projekta da budu uključeni u SEETO mrežu prometnica u jugoistočnoj Europi, što bi im osiguralo pristup europskim fondovima.

Izuzetno konstruktivan sastanak i dobri odnosi dva ministra garantiraju da će obaveze i projekti koje su preuzeli i pokrenuli biti ispunjeni u najskorije vrijeme, priopćeno je.

Ministri su potpuno suglasni da obje zemlje moraju osigurati i ljudima i robi bolju putnu i svaku drugu međusobnu komunikaciju. Godišnja robna razmjena između BiH i Crne Gore je 130 milijuna eura, a boljom putnom infrastrukturom između dviju zemalja ta bi se razmjena zasigurno povećala za najmanje 20 posto.

Ministar Jusko u Podgorici boravi kao član državna izaslanstva BiH koju predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a koja se nalazi u službenoj posjeti Crnoj Gori, priopćeno je.