Ferenc: ”Zgrabio sam čekić kako bih se obranio”

14241

”Jesi li ti Ferenc?” – Bum! ”Jesi ti dao mome sinu jedinicu?” – Bum! ”Što imaš protiv mene?” – Bum!… – tako nam je Gratis Ferenc, nastavnik likovne kulture Osnovne škole Vladimira Pavlovića u Čapljini, opisao upite i udarce šakama roditelja Dominika Lubina, inače liječnika- zubara, predsjednika Sportskog saveza Općine Čapljina i Kickboxing kluba Sensei, nakon međusobnog fizičkog obračuna koji su imali jučer ujutro, oko 8 sati, na samom ulazu u ovu školu, a sve zbog jedne dan ranije dobivene jedinice.

Vijest o nesvakidašnjoj tučnjavi u školi proširila se munjevitim brzinom cijelom dolinom Neretve.

”Prethodno sam se do recepcije spustio po kavu, a tu je bilo desetak kolegica, koje su svjedočile ovom brutalnom napadu. Više puta me udario u glavu i napravio polugu, a za to vijeme je moja krv kapala po njegovim nogama. Nakon što su nas razdvojili, onako krvava lica, zgrabio sam čekić kako bih se obranio u slučaju novog napada i kako bih potjerao nasilnika. Ja sam samo akademski slikar, a ne neki snagator. Pri njegovom upadu sam držao ruke i džepovima, a ni u snu nisam ovo očekivao. Već 15 godina radim ovaj posao i nikad nisam imao neugodnosti zbog posla. Mostarski liječnici su mi sanirali ozljede po licu i pustili na kućnu njegu”, navodi Ferenc, a na upit o spornoj jedinici odgovara da se radilo o radu vezanom za maškare, a koji im je bio zadan točno prije mjesec dana. Kako dodaje, i to je više bilo prevetivnog karaktera.

”Nisam vidio navodno večer ranije od oca upućenu poruku preko mesengera. Također, ostale naknadne javno iznesene objede o mome radu neću ni komentirati. Kolege znaju što je istina”, zaključio je nastavnik Ferenc.

Posve drugu verziju ima roditelj Dominik Lubina.

”Da, došlo je do naguravanja na recepciji, a tom sam prilikom, koliko se sjećam, dao pljusku nastavniku koji je odmah burno reagirao čim sam ga pitao što ima protiv mene i zašto je mome sinu, odličnom i uzornom učeniku osmog razreda, jednom od najboljih u školi, dao jedinicu iz likovnog. Nakon takvog nepedagoškog ili primitivnog nastupa, kao i odgovora da je negativnu ocijenu dao jer rad nije bio osjenčen, došlo je do, prvo naguravanja, a potom i do hrvačkog kontakta. Glavom se zabio u moj trbuh i pritusnuo na zid, a onda je reagirao prisutni domar pa nas razdvojio. Nakon toga je nastavnik nakratko nestao i pojavio se sa čekićem kojim me je, dok sam pričao s domarom, htio udariti u glavu. Dobio sam udarac u nogu koja mi je otekla”, kaže dr. Lubina, kojega smo tri sata kasnije zatekli pri obavljanju svakodnevnog posla u privatnoj ordinaciji.

Za razliku od nastavnika, koji je liječničku pomoć zatražio na CUM-u u Mostaru, njemu je ozljeda sanirana u Domu zdravlja u Čapljini, gdje je inače ravnateljica i također zubni specijalist Ferencova majka.

”Ranije nisam imao nikakvih problema ove vrste. Sa svima sam u korektnim odnosima. Imam 16 djelatnika, ordinaciju, ljekarnu… Zar plaćamo porez za ovakav nastavnički kadar zbog kojega mi dijete kući dolazi jako uzrujano, pod velikom stresom, i to samo zato što za kratko vrijeme od pola sata nije stigao završiti rad. Žalit ću se ministru prosvjete”, isitče dr. Lubina, dodajući da je zapravo jutros pošao do školske ravnateljice Željke Obradović, a sve opet kako bi doznao o čemu je zapravo riječ.

”Nesretan slučaj je htio da ga slučajno zateknem odmah na ulazu. Večer ranije sam mu poslao messenger poruku s pozdravom i upitom kad bi malo mogli porazgovarati o negativnoj ocijeni, što vam mogu i pokazati, ali nisam dobio povratni odgovor pa sam se ujutro uputio u školu. Dakle, nisam se ni s kim htio tući, nego razgovarati”, pojašnjava dr. Lubina. Zbog oprečnih stavova ove dvojice aktera, policija je pokrenula istragu.