Slijedi popis svih plantaža smilja i destilerija, a potom i brendiranje hektara

4430

Galopirajući rast proizvođača i prerađivača smilja na prostoru BiH bio je i povod da se pri Gospodarskoj komori Federacije BiH utemelji Grupacija koja će štititi i skrbiti o interesima tvrtki i pojedinaca koji se bave ovom djelatnošću.

Na predstojećem sastanku ova Grupacija će izraditi jedinstvenu informatizaciju preko koje će svi proizvođači i prerađivači imati sve potrebne informacije. Grupacija proizvođača i prerađivača smilja napravit će statističke podatke o količinama postojećih nasada, kao i nasada u pripremi kako bi imali plansku proizvodnju u odnosu na kapacitete za preradu. Napravit će se i popis destilerija, a pokrenut će se i postupak brendiranja i zaštite cijene eteričnog ulja od smilja, ali i zaštitu otkupne cijene svježe mase biljke.

Ovim se prvi put planski i organizirano pristupa prema ovoj djelatnosti od koje proizvođači, čiji je najveći broj koncentriran u Hercegovini, očekuju velike financijske efekte. Procjene Vanjskotrgovinske komore BiH su da je u posljednjih godinu dana zasađeno oko 1000 hektara novih plantaža smilja. Ako se tome doda da je 80 posto podignutih nasada nastalo kultivacijom do tada neobradivih brdskih i kamenitih područja Hercegovine, dolazi se do zaključka da ovaj trend ima višestruku financijsku i općedruštvenu korist. Posebno u stvaranju novih obradivih površina i otvaranju velikog broja novih radnih mjesta.

Ako se sve navedeno stavi u kontekst najvećih svjetskih proizvođača eteričnih ulja, gdje službeno Korzika drži primat, a procjene su da raspolaže s 250 hektara, dolazi se do zaključka da bi se BiH trebala pozicionirati na sami vrh proizvođača eteričnog ulja od smilja u skoroj budućnosti. Tvrtka pod nazivom Eco Mediteran objavila je informaciju kako posjeduju Eco Cert certifikat za sjeme i sadnice, počevši od sadnica koje će se saditi u proljeće.

“Zato što ćete vi kao plantažer mnogo lakše dati zelenu masu na otkup jer osoba koja je bude otkupljivala od vas, mnogo će lakše dobiti Eco Cert na svoje ulje i tako imati bolji plasman samog ulja. Također, ako vi kao plantažer imate vlastitu destileriju, mnogo ćete lakše dobiti vlastiti Eco Cert na ulje koje će imati sigurniji plasman i to po mnogo boljoj cijeni. Certificirano je bitno, Eco Cert jamči ekološku proizvodnju od samog početka ciklusa od sjemena, preko ulja do skupocjenih proizvoda. Zato nabavite sadnice s ekološkim certifikatom kod nas po cijeni jednakoj kao i ne certificirane sadnice”, poručuju iz spomenute tvrtke.