Održan prvi sastanak proizvođača smilja: Određena cijena, zaštita, otkup…

4368

Prvi radni sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, u organizaciji Gospodarske komore FBiH, održan je u ponedjeljak u Mostaru.

Svrha radnoga sastanka bila je napraviti statističke podatke svih proizvođača smilja, kako već podignutih nasada tako i planiranih plantaža, radi postizanja sinergije između planske proizvodnje i kapaciteta za preradu, priopćeno je u utorak iz Gospodarske Komore FBIH.

Pokretanje inicijative oko brendiranja i zaštite cijene eteričnoga ulja od smilja, samim time i zaštite otkupne cijene svježe mase biljke, bila je glavna točka dnevnoga reda. U vezi s tim, ponuđen je model suradnje između destilerija eteričnih ulja i poljoprivrednih proizvođača u preradi svježe mase smilja.

Kako se navodi u priopćenju, prednosti takvoga modela suradnje između domaćih destilerija i poljoprivrednih proizvođača su zaštita cijene od 2,50 KM/kg za kg svježe mase, a samim time i isplativost plantažne proizvodnje smilja te njezina neupitna budućnost. Predloženim modelom onemogućuje se nekorektne proizvođače da utječu na tržište te se štiti kvaliteta proizvoda koja je osnovna pretpostavka za brendiranje hercegovačkoga eteričnoga ulja od smilja.

„Predloženim se modelom postiže neophodna sinergija između destilerija i poljoprivrednih proizvođača u cilju unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, kvalitete i zaštita cijena, te se smanjuje rizik u lancu proizvodnje i osigurava dostupnost otkupa eteričnoga ulja po zaštitnoj cijeni tijekom cijele godine, navodi se u priopćenju.

Članovi Grupacije informirani su o ideji o formiranju baze esencijalnih ulja na području Hercegovine te o organiziranju info dana aromatičnoga i ljekovitoga bilja, koji će se održati u lipnju 2017. godine.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se uputi zahtjev federalnom ministru poljoprivrede da u Program novčanih podrški obvezno uključi i kapitalna ulaganja u ruralni razvoj, konkretno za podizanje nasada smilja, nabavu destilerija, rekultivaciju i okrupnjavanje zemljišnih kompleksa, stoji u priopćenju.