Interes za smiljem u Hercegovini ne jenjava

3026

Zbog obolijevanja duhana i nepostojanja njegovog organiziranog otkupa, sve veći broj Ljubinjaca odlučuje se za plantažni uzgoj smilja.

U ovoj općini trenutno postoje tri destilerije, odnosno tvrtke koje se bave uzgojem, otkupom i preradom ove ljekovite biljke. U lokalnoj upravi ističu da uzgoj smilja u ovom malom mjestu ima perspektivu, jer se proizvođačima garantira siguran otkup.

Otvaranje radnih mjesta

Iz godine u godinu, na području Ljubinja sve je više plantaža zasađenih ovom biljkom.

”Jedna ova destilerija već ima svoj zasad od 600 000 sadnica, a oni planiraju i na teritoriji Ljubinje 2 milijuna sadnica da posade. Oni su inače destilerija koja djeluje na regiji, ovoj da kažemo hercegovačkoj i imaju u Ljubinju, imaju u Stocu, imaju u Čitluku svoje destilerije, sad na Berkovićima treba novu destileriju da otvore, tako da bi njihovi kapaciteti bili nešto oko 20 tona dnevne prerade smilja”, rekao je Darko Krunić, načelnik općine Ljubinje.

Načelnik Krunić tvrdi da se uz otvaranje ove destilerije, ujedno otvaraju i nova radna mjesta.

”Tu mi imamo zaposlenih 7,8 ljudi, oni su ovdje dobili od općine halu jednu gdje su tu svoju destileriju instalirali i jednostavno to im je dano besplatno samo uz određeni uvjet da određeni broj ljudi zaposle tijekom godine”, dodaje Krunić.

Otkupna cijena smilja u prošloj sezoni iznosila je između 3,20 i 3,50 KM. To je znatno manje u odnosu sa prethodne godine kada je ta cijena stizala i do pet KM, a koju su mnogu smatrali nerealnom. Da uzgoj smilja u Ljubinju ima perspektivu smatraju i u Firmi “Ljbilje”, koja se već godinama bavi uzgojem, otkupom i preradom smilja i drugog ljekovitog bilja.

Dodatni prihod

”To je i dalje isplativ posao. Znate kako, u poljoprivredi imate prosto one isplative površine koje su kada radite naveliko, ali imate i one površina manje, koje su isplative kao neki dodatni prihod porodični, to su te površine od par dunuma, kada obitelj sadi može da ostvari neki dodatni prihod, naravno sa većim površinama, veća je i isplativost”, pojasnila je Slobodanka Dangubić, direktor “Ljbilja“ iz Ljubinja.

Tvrka “Ljbilje” ima desetak hektara vlastitih plantaža ljekovitog bilja, među kojim je i smilje, te 100 hektara kooperantskih plantaža na području cijele Hercegovine. Prinos po biljci tokom jesenje žetve kažu bio je veliki, što u neku ruku i nije dobro, jer je to negativno utjecalo na kvalitetu i postotak ulja u smilju. Upravo po tome u ovoj firmi formiraju i otkupnu cijenu ove biljke, javlja Elta TV.

”Cijenu smilja sirovine, određuje cijena ulja na tržištu. Cijena ulja smilja je i cijenjeno i skupo, to je burzovna roba, cijena može da varira u jednom trenutku je bila 2 000 eura, sada je ta cijena nešto niža”, naglasila je Dangubić.

Iako nisu željeli da govore pred kamerama, uzgajivači smilja kažu da se nadaju da će im ovaj posao donijeti siguran prihod. Mnogi od njih smiljem su zamijenili zasade duhana, koji je većini godinama bio jedini izvor prihoda.