[FOTO] Svečano otvorena obnovljena Srednja škola Čapljina

7628

Predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije dr. Nevenko Herceg i načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić na simboličan su način otkrivanjem ploče Srednje škole u Čapljini službeno označili završetak prva faze Projekta energetske učinkovitosti u HNŽ.

Srednjoj školi Čapljina uručen je certifikat koji svjedoči i govori o činjenici da se ova škola nalazi u kategoriji ”A” kada je u pitanju utopljavanje i energetska učinkovitost.

Predsjednik vlade HNŽ-a Nevenko Herceg uručio je certifikat ravnateljici Srednje škole Čapljina Željki Previšić.

Podaci govore kako su na ovoj školi temelji započeli davne 1948. godine te se ista gradila do 1956. godine i ostala ovakva kakvom ju možete sada vidjeti.

”U rukama trenutno imam dokaz da je sada zapravo sve onako kako treba biti. Zaista sam ponosna na ovaj certifikat i želim se zahvaliti svima koji su zaslužni da se ovaj projekt realizira. Projekt smo uspjeli odraditi da nije bilo niti jednog incidenta te niti jedan školski sat nije izgubljen što znači da je organizacija radova i poslovna suradnja bila savršena.
Boravak u školi sada je postao još ugodniji, a vjerujte mi da učenici kao i svi djelatnici ne žele izaći iz škole. Meni je ovo prvi projekt, a nadam se da neće biti i posljednji jer smo uljepšali našu školu”, izjavila je Željka Previšić ravnateljica Srednje škole Čapljina.

Ravnateljica Previšić istaknula je kako osim školske zgrade treba renovirati i ”novi dio” škole koji vapi za pomoći.

”U nastavku naše školske zgrade imamo i takozvani ”novi dio”, a i on je prešao već 40 godina tako da i taj dio vapi za pomoći. Ja ću ovako javno pred svojim učenicima, djelatnicima i sugrađanima kazati da sam raspoložena za nove projekte i da se nadam da će se oni realizirati u skorijoj budućnosti”, zaključila je Previšić.

Uz predsjednika Hercega sudionike promoviranja pozdravili su: načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, predstavnik Federalnog ministarstva prostornog uređenja Ivan Topić te predstavnica UNDP-a Ajla Mostarac.

Energetskom obnovom objekata Javne ustanove IV Osnovna škola u Mostaru, Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku, Osnovne škole Crnići u Stocu, Srednje škole u Čapljini, Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca u Mostaru, Javne ustanove Srednja škola Konjic i Doma zdravlja u Jablanici ostvarene su uštede električne i toplinske energije, smanjeni troškovi za energiju te povećana ugodnost boravka i rada u njima.

”Zavidni rezultati uštede i smanjena troškova za energiju ponukali su Vladu da uz više od petk milijuna konvertibilnih maraka, realiziranih u sklopu Projekta energetske učinkovitosti u BiH, izdvoji i dodatnih milijun proračunskih sredstava za obnovu Osnovne škole Gnojnice, Osnovne škole Crnići, Srednje škole Neum, Osnovne škole Antuna Branka Šimića i Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, te Osnovne škole Ravno kako bi se i u tim školama koje, u ovoj fazi, nisu bile obuhvaćene Projektom, osigurali kvalitetniji uvjeti za boravak učenika i rad prosvjetnih djelatnika”, kazao je predsjednik Herceg.

Uspješno realiziranje prve faze Projekta energetske učinkovitosti dalo je dodatni motiv za nastavkom aktivnosti.

”Prve faze Projekta energetske učinkovitosti uspješno su realizirane i dodatno su osnažile našu nakanu za nastavkom aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju infrastrukture javnih objekata. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora o realiziranju projekata energetske obnove zgrada osnovnih škola Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru i kardinala Stepinca u Neumu, te Srednje škole Jablanica i Srednje građevinske škole u Mostaru“, zaključio je dr. Nevenko Herceg obraćajući se nazočnima tijekom promoviranja koje je upriličeno u dvorani Hotela ”Mogorjelo” u Čapljini.

Promoviranju su bili nazočni i predstavnici općina, ustanova koje su sudjelovale u projektu, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Implementacijske jedinice Svjetske banke, te izvođača radova koji su zajedno s ostalim gostima pogledali video-prezentiranje o realiziranju Projekta.