[FOTO] Druga korizmena nedjelja u Hrasnom

4803

Nastavak korizmenih pokorničkih hodočašća u Svetište Kraljice mira u Hrasnu, Druge korizmene nedjelje – Pačiste, okupilo je brojne hodočasnike koji su željeli biti dionici ovoga pokorničkog i obraćeničkog hoda kroz ponuđene sadržaje.

Danas nas je dragi Bog obdario lijepim vremenom pa, brojni hodočasnici koji su došli pješice kao i oni sa biciklima, nisu imali problema, bar što se tiče vremenskih uvjeta, a i sâm ugođaj i doživljaj u Svetištu je bio ljepši.

U predviđeno vrijeme, u 15 sati, počela je pobožnost križnog puta koju je, uvodnom molitvom pred spomenikom poginulih i nestalih te od postaje do postaje, predvodio don Stipe Gale, župni vikar župe Neum. Prigodne evanđeoske tekstove čitali su vjernici župe Neum, a predvoditelj je zaključivao molitvom. Pobožno, molitveno, uz pjevanje koje je predvodio neumski zbor, vjernici su koračali prateći Gospodina na njegovu križnom putu. Don Stipe je našao vrlo lijep obrazac križnog puta koji je sve mogao potaknuti na razmišljanje i molitvu. Završna molitva na Gradini, pred kipom Kraljice mira, te lagano spuštanje sa Gradine uz pjevanje Gospina plača koje se nastavilo sve dok svi hodočasnici nisu sišli s Gradine.

Po završetku pobožnosti križnog puta, svećenici su zamoljeni da odmah budu na raspolaganju vjernicima za sakrament svete Ispovijedi, a na raspolaganju je bilo petnaest svećenika: don Ivica Puljić i don Stipe Gale (Neum), don Nedjeljko Krešić (Gradac), don Pero Marić (Hutovo), don Đuro Bender i don Ivan Bijakšić (Gradina), don Nikola Menalo i don Damir Pažin (Blagaj-Buna), don Dragan Filipović (Čapljina), don Rajko Marković (Stolac), don Damjan Raguž (Rotimlja i Stjepan krst), don Vinko Raguž (Dračevo), don Ivo Šutalo (Trebinje), don Pero Pavlović (Ravno i Trebinja) i don Milenko Krešić (prof. na sarajevskoj bogosloviji). Pri kraju ispovijedanja stigao je i don Tomislav Ljuban (Čeljevo) koji je imao sprovod u Bajovcima. Domaći župnik, don Antun Pavlović, je pozivao vjernike da ne prave velike redove pred pojedinim ispovjednicima te pripremao liturgijski prostor i ostalo što je potrebno za slavlje svete Mise koja je slijedila nakon ispovijedanja. I danas su oni koji su željeli imali mogućnost osvježiti se u caffe-u Svetišta.

Sveta Misa je počela u 16:30 sati. Vjernici su ispunili crkvu i kor, a dobar dio je ostao pred crkvom jer u crkvi nije bilo mjesta. Svetu Misu predvodio je i prigodno propovijedao don Ivan Bijakšić, župni vikar župe Gradina, a u koncelebraciji su bili don Nedjeljko Krešić, don Milenko Krešić i don Antun Pavlović. Liturgijsko pjevanje su predvodili vjernici iz župe Čapljina pod vodstvom don Dragana Filipovića, župnog vikara te župe. Ministranti su i u svetoj Misi i u pobožnosti križnog puta bili iz župe Neum. Liturgijska čitanja pročitala je župljanka župe Čapljina, Evanđelje je navijestio don Milenko Krešić, a molitvu vjernika don Nedjeljko Krešić.
Uobičajeno, na kraju svete Mise, župnik i upravitelj Svetišta dao je hvalu i slavu Bogu zbog mogućnosti pokazati ovo vjerničko zajedništvo posebice zbog lijepog vremena. Zahvalio je svima na lijepom i pobožnom sudjelovanju, braći svećenicima na raspoloživosti te svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog lijepog današnjeg događaja. Doista, dolazak u Svetište, izlazak na Gradinu mogao je, za sve nas, danas biti izlazak na naše „brdo Preobraženja“!
Sljedeće nedjelje, prema službenom Rasporedu, dolaze župe: Rotimlja, Stjepan Krst (simbolično!) i Stolac, a priključuju se župe Gradina i Ploče-Tepčići kao i svi vjernici-hodočasnici koji imaju volje i želje sudjelovati u ovom pokorničkom hodu. Do toga susreta!

Bog bio s vama!