[FOTO] U pripremi izgradnja graničnog prijelaza Doljani

5788

U zgradi općine Čapljina održan je sastanak povodom izgradnje graničnog prijelaza Doljani.

Tema ovog sastanka bila je izgradnja graničnog prijelaza Doljani te se razgovaralo o graničnom prijelazu Gabela polje koji bi se iz povremenog prijelaza pretvorio u stalni granični prijelaz za putnički promet.

”U Čapljinu smo došli na poziv načelnika dr. Smiljana Vidića kako bismo razgovarali o graničnim prijelazima Doljani i Gabela polje. Općina Čapljina kao i načelnik iste od svih institucija u BiH inzistira da se granični prijelaz Gabela Polje iz povremenog graničnog prijelaza (na određeno vremensko razdoblje) pretvori u granični prijelaz za putnički promet.

Također razgovarali smo o izgradnji i rekonstrukciji graničnog prijelaza Doljani. Svi znamo kako su Doljani izuzetno frekventni posebno u ljetnim mjesecima i Uprava će sa svoje strane poduzeti i učiniti sve da se već sada definirani problemi pokušaju riješiti u skorijoj budućnosti”, ističe Miroslav Džakula direktor Uprave za neizravno oporezivanje.

Izgradnja i rekontrukcija graničnog prijelaza u Doljanima počet će tijekom 2017. godine, a kraj radova, ukoliko budu duzvoljena financijska sredstva, trebao bi biti tijekom 2018. godine.

”Mi ćemo tijekom 2017. godine početi sa izgradnjom i rekonstrukcijom navedenog graničnog prijelaza, a ukoliko budu dozvoljena financijska sredstva, 2018. godine bi se trebala dovršiti izgradnja”, zaključuje Džakula.

Republika Hrvatska već je izgradila granični prijelaz koji bi u skorijoj budućnosti trebali koristiti, a to znači da Bosna i Hercegovina neće koristiti infrastrukturu istog.

”Bosna i Hercegovina neće koristiti infrastrukturu graničnog prijelaza Republike Hrvatske. To je isključivo za Hrvatske granične službe, carine i njihovu graničnu policiju. Bosna i Hercegovina će izgraditi prijelaz gdje će svoju dužnost obavljati granični policajci i carinici. Isto tako treba reći da je na dosadašnjoj lokaciji, koja je bila duboko u teritoriju BiH, bila zajednička služba i Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. S obzirom da je Hrvatska ušla u Europsku Uniju i da ulaze u Schengen, vrijeme je da i BiH izgradi svoj prijelaz koji će imati sve ono što je potrebno da jedan suvremeni granični prijelaz ima”, ističe Miroslav Džakula.

Još uvijek nije definirano gdje će točno biti izgrađen granični prijelaz Doljani.

”Tijekom dana sa načelnikom dr. Vidićem posjetit ćemo mjesto gdje bi od prilike trebao biti granični prijelaz. Ističem kako je to dosta složen i ogroman posao koji zahtjeva uključivanje svih institucija. Hrvatska će uskoro početi koristiti novi granični prijelaz, a za Bosnu i Hercegovinu, dok se ne izgradi novi, granični prijelaz u Doljanima ostaje kao i do sada”, govori Džakula i dodaje:

”Prosječna cijena graničnog prijelaza je oko 2 miliona konvertibilnih maraka. Potrudit ćemo se da Doljani budu nešto iznad toga. Da to bude kvalitetan granični prijelaz, a o konačnoj cijeni ne možemo razgovarati. To je nešto što će se događati u budućnosti jer na cijenu naravno utječu mnogi faktori, od eksproprijacija zemljišta, izgradnje nivoa izgrađenosti do broja traka”.

Svoju izjavu na današnji sastanak dao je i načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

”Čapljinke i čapljinci kao i svi putnici dobro znaju koji su problemi na spomenutim graničnim prijelazima Doljani i Gabela Polje. Ja kao načelnik ono što treba da radim jeste da prije svega upoznam one institucije koje su nadležne za rješavanje tih problema i da općina Čapljina, koliko je u njenoj moći i u njenim ingerencijama, pomogne u rješavanju tih problema. Jedan dio problema smo riješili, ali naravno još ima posla i na jednom i na drugom graničnom prijelazu poglavito u Doljanima gdje smo svjedoci gužvi u ljetnim mjesecima, što stvara veliki problem prije svega nama koji živimo ovdje, a naravno i svima onima koji iz unutrašnjosti odlaze na more”, kazao je Vidić.

Dobre vijesti za granične prijelaze Doljani i Gabela Polje.

”Dobra vijest je da Uprava za neizravno oporezivanje ne samo razmišlja već i radi konkretne poteze na terenu da se napravi jedan granični prijelaz koji bi omogućio brži protok svih nas koji prelazimo granicu. Vezano za Gabela polje također imamo dobre vijesti. Nadamo se da će preći u onu razinu stalnog međunarodnog graničnog prijelaza za putnički promet te će se na taj način riješiti dio problema”, ističe dr. Smiljan Vidić.

Kada je riječ o graničnim propusnicama, čiji su kriteriji dosta strogi za dobivanje istih, Vidić ističe:

”Danas smo se dotakli i tog problema, ali taj problem ne rješavamo između sebe nego naravno sa drugom stranom, odnosno Republikom Hrvatskom što znači da o tome ne mogu još ništa reći. Prvo ćemo se bazirati na granične prijelaze, pa onda rješavati i ostale probleme koji uz to dolaze”, zaključuje načelnik općine Čapljina.