Proizvodnja stala, radnici na birou: Lasta na prodaju?

5515

Nakon što je proizvodnja firme ugašena, a radnici završili na birou, nekadašnji čapljinski gigant, tvornica keksa i vafla “Zvečevo-Lasta”, uskoro bi mogla biti prodana.

Ova priča se šuška i unutar Sindikata uposlenika tvrtke, njih stotinjak, proglašeni tehnološkim viškom. Kako je potvrdio Luka Trtanj, predsjednik Sindikata uposlenika, zainteresirani obilaze tvornicu, no tko su potencijalni kupci, još je tajna.

”Nemamo nikakvih konkretnih informacija šta će biti sa tvrtkom. Nitko nas ništa nije informirao. Do nas je došla informacija da postoje zainteresirani kupci, ali nije to još ništa službeno”, ističe Trtanj.

Sve i kada bi došlo do prodaje, Trtanj sumnja da će proizvodnja ikada više biti pokrenuta. Navodno se šuška o prodaji upravne zgrade i pogona, dok ostalo zemljište tvrtke nije na prodaju.

”Nakon što je proizvodnja obustavljena radnici su ostali bez posla, osim nekoliko radnica administracije”, ističe Trtanj, koja još radi završnu papirologiju.

Kako kaže, dobili su napismeno da su 30. siječnja završili s radom u ”Lasti”, da su tehnološki višak i da se jave na biro, što su i uradili radi ostvarivanja naknade i zdravstvenog osiguranja. Ni tada im nije konkretno rečeno da je tvornica zatvorena odnosno da je pod stečajem. Godinama su putem “tihih” štrajkova tražili svoja osnovna prava, bunili se a radili, a kada se navodno počelo tražiti konkretno rješenje dugogodišnjih problema, završili na ulici.

”Mi smo doslovno ni na čemu. Još uvijek nam duguju četiri plaće i doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za tri godine, što potražujemo sudskim putem”, ističe Trtanj.

Plaće su im se, prema njegovim riječima, ranije davale na kapaljku, uglavnom kad bi zaprijetili štrajkom, unatoč tome što su svojim radom osiguravali sredstva za sva potraživanja.

Proizvodnja u Lasti radila se u dvije smjene. Proizvodnja je išla nesmetano, roba isto tako, a samo je bilo upitno gdje novac završava – pitali su se tada radnici.

Više puta radnici su se čvrsto odlučili na borbu do kraja za ono što im po zakonu pripada, no posustajali su pod prijetnjom. Tada su tvrdili da su im nadređeni prijetili da će, ako ne nastave rad, dobiti radne knjižice, odnosno otkaz.

Do kada će agonija trajati za ovih stotinjak radnika, čija primanja, barem u proizvodnji nisu prelazila 450 maraka, itekako je neizvjesno. Kompanija ”Zvečevo” d.d. Požega, koja je većinski vlasnik “Laste” nakon što je problem kuliminirao, medijima je priopćila da se ulažu ogromni napori na pronalasku rješenja.