Korizmena večer u središtu gradića na Bregavi

2624

Udruga građana “Inicijativa” Stolac uz potporu stolačkog župnika don Rajka Markovića upriličila je “Biblijsku korizmenu večer”. U središtu Stoca okupili su se mladi te čitanjem tekstova iz Biblije i pjevanjem duhovnih glazbi unijeli nešto posve novo u korizmeno vrijeme. Osam je mladića čitalo tekstove iz Pavlovih poslanica, kao najvećeg apostola svih vremena, a isto toliko djevojaka čitalo je najljepše pjesme u povijesti kršćanstva.

Između čitanja poslanica i himni kršćanstva prikladne korizmene pjesme pjevala su četiri župna stolačka zbora, i to dječji zbor “Modra rijeka”, djevojačke skupine “Angelus” i “Vidoštačka kraljica” te članovi HKUD “Stolac”. – Naravno da je ovo jedno veliko osvježenje u ovo korizmeno razdoblje u našoj župi. Sve je ovo lijepa duhovna ideja koju smo zajedničkim snagama pretvorili u djelo. Sada sve to treba zadržati i da ove večeri postanu tradicija.

Bilo je lijepo vidjeti i čuti ove mladiće i djevojke dok su čitali tekstove iz Pavlovih poslanica, a koji su prilagođeni korizmi te potiču na post, molitvu, obraćenje i djela ljubavi. Hvala svima koji su nam pomogli da ovako nešto lijepo pružimo svome gradu”- zadovoljan je bio stolačaki župnik don Rajko Marković koji je poput nekog iskusnog dirigenta cijelo vrijeme davao upute sudionicima programa u središtu Stoca.

“S obzirom na to da svake nedjelje pjevamo za vrijeme svete mise, onda smo se rado priključili programu ove “Biblijske korizmene večeri” koja nam svima treba biti jedno veliko duhovno nadahnuće. Neka ovo postane tradicija u našem gradu, istaknula je Zora Maslać, članica djevojačke skupine “Angelus”.

– Ovo je vrijeme odricanja, ali i zajedništva pa smo rado prihvatili ovu župnikovu ideju za “Biblijsku korizmenu večer”. Naravno da bismo bili presretni kada bi ovaj naš primjer slijedile i druge sredine u Hercegovini.

Naše je raditi i potruditi se da ovakve večeri postanu i naša tradicija, rekla je Magdalena Pažin, glasnogovornica Udruge građana “Inicijativa”. Na kraju programa stolački je župnik don Rajko Marković blagoslovio sve nazočne, ali i cijeli grad, a onda su svi sudionici zajednički pjevali neke ulomke Gospina plača.