VIDEO | Čapljinci sigurni: Dobit ćemo status grada

5926

Općina Čapljina uskoro bi mogla dobiti status grada. Inicijativu će, između ostalog, potkrijepiti činjenicom da ima poseban kulturno – povijesni značaj.

,,Nismo sjedište županije, nemamo dovoljan broj stanovnika, ali sigurno imamo veliko povijesno bogatstvo. Ja ću reći da na području općine imamo devet nacionalnih spomenika, park prirode itd. te niz kulturnih manifestacija koje su međunarodnog karaktera. To će biti naši argumenti koje ćemo uputiti prema resornom federalnom ministarstvu, u konačnici prema parlamentu koji bi trebao donijeti zakon o Gradu Čapljina”, kaže načelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Utvrđena kasnoantička vila Mogorjelo, Stari grad u Gabeli te Stari grad Počitelj samo su neki od devet nacionalnih spomenika u sklopu ove Općine. Osim kulturnih obilježja, Čapljina ima uređeno gradsko središte. Pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, Irena Bakalar – Bulum naglasila je kako je Čapljina već od šezdesetih godina prošlog stoljeća imala prvi urbanistički plan.

,,Već tada se planski išlo u razvoj grada. Osamdesetih godina, također prošlog stoljeća, Čapljina je dobivala nagrade kao najuređeniji grad. To je ono po čemu je Čapljina prepoznatljiva i to se može vidjeti i na terenu. Odlučili smo se za široke ulice, za velike zelene površine”, dodala je Bulum.
Načelnik kaže kako bi Čapljini status grada u konačnici omogućio lakše apliciranje na europske fondove.

Inače, Odluka o pokretanju postupka proglašenja Općine Čapljina gradom koju je usvojilo Općinsko vijeće, poslana je u Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Oni će izraditi Zakon o preimenovanju koji zatim ide na usvajanje u Parlament.