Ersan Bijedić čapljinski novinar i maratonac: Nakon polumaratona u Splitu slijedi maraton u Cirihu

1210

Čapljinski novinar Ersan Bijedić od kada se posvetio trčanju ne prestaje iznenađivati javnost.

Kolege, prijatelji i poznanici u prvi mah kad je prije tri godine počeo nastupati, smatrali su to trenutačnim hirom, međutim nakon rezultata na splitskom polumaratonu koji mu je kao i prošle godine bio startni u sezoni, očito je da šale više nema.

”Za mene je to bila odlična trka, u cilj sam stigao 39-ti od oko 1.200 sudionika, a treći od oko 260 trkača iz BiH. To bi bile one suhoparne brojke, međutim treba pogledati i neke druge parametre da bi se dobila prava slika. Većina ljudi koji trče su rekreativci, možda je tu pedesetak profesionalaca, te stotinjak klupskih trkača.

Naravno trkači najprije gledaju rezultat, a ja sam u Splitu stazu prešao za 1,24 sata, lani sam trčao 1,29. u svim tim brojkama vrijeme je ipak najvažnije. Na istoj stazi za pet minuta popraviti vrijeme to je uspjeh koji pokazuje da sam postigao kontinuitet, ne propuštam treninga, povećavam kilometražu i intenzitet, što se mora odraziti na rezultat. Jednostavno to mora donijeti rezultat bilo kome tko se bavi sportom”, kaže Bijedić koji na upit – što kažu kolege novinari nastavlja:

”Obično kad kreneš baviti se rekreacijskim trčanjem misle to onako malo trčkaraš, tek kad spomeneš o kolikim se kilometrima tu radi malo te drugačije gledaju. Neki odaju priznanje, a neki se misle – što ti to treba, ha, ha, ha…”

Planovi za ovu sezonu?

”Moja A trka za ovaj proljetni dio je maraton u Cirihu, 9. travnja. Maraton je izazov, nešto što svakog trkača vuče, jednostavno to je olimpijska disciplina najzahtjevnija u atletici, pa je i meni pravi izazov.

Treba puno vremena, mjeseci i godina da bi se postigla kilometraža za istrčavanje solidnog maratona. Do sada sam trčao u zemljama bivše Jugoslavije, a ove godine sam se odlučio okušati na maratonu u Cirihu. Uspio sam naći sponzore, vježbam šest puta tjedno, nadam se dobrom nastupu i rezultati”, zaključuje ovaj netipični novinar.