[FOTO] Osobe s Down sindromom sudjelovale u akciji ”I mi to možemo”

10296

U Čapljini je i ove godine održana akcija pod nazivom ”I mi to možemo” u kojoj su sudjelovale osobe s Down sindromom.

Caritasova radionica za osobe s invaliditetom ”Betlehem” i Humanitarna udruga ”Cvijet” organizirali su ovaj događaj na kojem se osobe s invaliditetom i osobe s Down sindromom žele socijalno integrirati te javnost upoznati s njihovim mogućnostima.

Osobe s Down sindromom sudjelovale u akciji ”I mi to možemo” u sklopu koje su u razdoblju od 11:00 do 14:00 sati posluživali goste Caffe Bara ”Azzurro”.

Veliki broj Čapljinaca odazvao se ovoj akciji, a sva sredstva prikupljena od prodaje pića u navedenom razdoblju bit će iskorištena u humantiarne svrhe, odnosno za rad navedenih udruga.

Napominjemo kako se prvim danom proljeća obilježava i Međunarodni dan Down sindroma. Ujedinjeni narodi donijeli su odluku da će se 21. ožujak obilježavati kao Međunarodni dan Down sindroma, te je taj dan posvećen osobama koje imaju Down sindrom, ali i svima onima koji su njihovi zagovornici.

Naime, na 21 paru kromosoma osobe sa Down sindromom imaju 3 kromosoma (uobičajeno je 2), stoga je i sam datum znakovit. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj te se na 700 djece rodi jedno dijete sa takvim sindromom.

Ovom prilikom iz navedenih Udruga žele se zahvaliti svima na pomoći, posebice volonterima iz Crvenog križa i učenicima Srednje škole Čapljina, restoranu ”Calipso” koji je donirao hranu za ovu akciju te Caffe baru Azzurro koji svake godine omogući svoj prostor da se uspješno izvrši akcija ”I mi to možemo” jer zaista mogu.