Neum u sezonu ulazi s LED rasvjetom

3705

U petak, 24. ožujka 2017. godine , u Neumu je održana završna prezentacija projekta ”CB-GREEN, Prekogranično-zeleno, obnovljivo i energetski učinkovito umrežavanje”.

Navedeni projekt odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007. – 2013. S provedbom je započeo 1. travnja 2015. i provodi se do 31.ožujka 2017. godine. Okupio je dionike dviju država – Hrvatske i Bosne i Hercegovine i provodio se na području dviju županija: Zadarske i Hercegovačko-neretvanske županije. Radi postizanja zajedničkog projektnog cilja – zaštititii očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije – udružilo se šestero partnerskihinstitucija i organizacija. Vodeći partneri : Grad Zadar za RH i Općina Neum za BH stranu, te partneri: Agencija zarazvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Grad Mostar, Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu REDAH i Udruga ‘Eko-Zadar’, te kao pridruženi suradnik udruga Mare Nostrum iz Neuma, navode u priopćenju organizatori projekta.

Na prezentaciji su predstavljeni rezultati projekta ukupno vrijednog 499.066,54 EUR.

Organizirane su brojne radionice na temu energetske učinkovitosti, formiran je tim za energetsku učinkovitost u Općini Neum i Gradu Mostaru i Gradu Zadru, i izrađen je Akcijski plan energetske učinkovitosti za Općinu Neum, te Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Mostara i Grada Zadra koji svojim smjernicama predviđaju uštedu energije od 20 % u javnom sektoru, do 2020.-e godine. Najveći rezultati projekta CB-GREEN su izgradnja nove LED i solarne javne rasvjete u Neumu i u Zadru. Konkretno, u Neumu je postavljen novi LED rasvjetni sustav na šetnici Surdup I, izvršena zamjena postojećih svjetiljki sa LED svjetiljkama u ulici dr. Franje Tuđmana, te je postavljena solarna javna rasvjeta na poluotoku Kleku.

Na završnoj prezentaciji projekta „CB-GREEN“ , u svom uvodnom obraćanju načelnik Općine Neum, dr. Živko Matuško, zahvalio je svima koji su svojim sudjelovanjem pridonijeli uspješnoj implementaciji ovog projekta.

”Hvala projektnom timu, svim partnerima i naravno komisiji Delegacije EU koji su nam omogućili provedbu ovog projekta, s kojim sada Neum ima postavljenu novu LED i solarnu javnu rasvjetu na 3 lokacije. Nadamo se da je ovo tek početak uspješne prekogranične suradnje i realizacija vrijednih projekata ”, kazao je načelnik Matuško.

Nazočnima se obratio i Massimo Mina, šef Operativnog odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini koji je istaknuo bitnost nedavno usvojenog Zakona o energetskoj učinkovitosti.

”U Bosni i Hercegovini ima jako puno prostora za projekte energetske učinkovitosti. Drago mi je da je nedavno usvojen Zakon o energetskoj učinkovitosti.”

Javnosti se obratila i glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, te direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH , Ivan Jurilj.

Ono što su svi partneri istaknuli jeste činjenica da se projekt CB-GREEN nastavlja dalje kroz druge projekte, a neki su već uspješno aplicirani.