“Diva Grabovčeva” predstavljena u Lisinskom

3346

Prva opera bh. Hrvata, “Diva Grabovčeva”, godinu dana nakon praizvedbe u Mostaru u subotu je pred ispunjenom Koncertnom dvoranom “Vatroslav Lisinski” doživjela svoju zagrebačku premijeru.

Za najsloženiju glazbeno-scensku vrstu bilo je potrebno pokrenuti više od 100 ljudi koji će u Lisinskom predstaviti svoje djelo, ali i svoj kraj. Opera u četiri čina nastala je prema priči i sudbini Dive Grabovčeve kroz libreto fra Ante Marića, glazbu maestra don Dragana Filipovića, aranžman Fedora Vrtačnika te mnoge druge suradnike.

Glavnu ulogu utjelovila je mostarska mezosopranistica Monija Jarak koja se odlično snašla u ulozi mlade Dive, ali i u onoj operne pjevačice.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je dirigent Mladen Tarbuk, a najveći dio pjevačkih dionica odradili su članovi Akademskog zbora Pro musica i Akademskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Ovaj značajan kulturni događaj zajedničkim pokroviteljstvom su podržali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kao i Udruga bosanskih Hrvata – Prsten.