Stolac i Čapljiina u projektu ‘Od lokalnih identiteta do europskog identiteta’

3478

U sklopu projekta „Od lokalnih identiteta do europskog identiteta“, Stolac i Čapljina će od 28. aprila do 1. svibnja ugostiti 180 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a bit će priređen i bogat program, seminari, radionice, upoznavanje s kulturnom baštinom općina Stolac i Čapljina te natjecanje mladih u tradicionalnim sportovima.

Naime, nakon nekoliko godina suradnje u projektu međunarodnih volonterskih kampova organiziranih od strane Adriatic GreeNet-a i UNESCO Kluba UNESCO-a, koji je dobio visoka pokroviteljstva svih nacionalnih povjerenstava UNESCO-a, mjesta među kojima je Čapljina i Stolac iz Bosne i Hercegovine uspostavili su Mrežu malih europskih kulturnih gradova pod nazivom „I Care for…Europe“.

Projekt “Od lokalnih identiteta do europskog identiteta” uključuje male lokalne zajednice – Općina Aquileia, Grad Tarcento i Općina Recanati (Italija), Općina Bač (Srbija), Općina Stolac i Općina Čapljina (Bosna i Hercegovina), Općina Piran (Slovenija), Općina Rakovica (Hrvatska) koje su sačuvale svoju kulturnu i prirodnu baštinu, već proglašenu UNESCO-ovom Svjetskom baštinom ili je pod pažnjom UNESCO-a, a imaju baštinu europskog značaja u smislu povijesnih, društvenih i prirodnih vrijednosti.

Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.