Zatvorena nelegalna gradilišta u Neumu

1483

Kao najbolji uvod u novu turističku sezonu, u Neumu su prošlog tjedna nalogom županijskog inspektorata Ministarstva građenja i prostornog uređenja, zatvorena dva nelegalna gradilišta u elitnom naselju Surdup, odnosno Primorskoj ulici, objavio je portal Dnevnik.ba.

Naime, u očitovanju Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ se navodi kako je na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u postupku inspekcijskog nadzora, županijski građevinski inspektor rješenjem naredio obustavu daljnjeg izvođenja radova na predmetnim objektima i zatvaranje gradilišta, jer se građenje vrši protivno odobrenju za građenje, a sve u skladu s odredbama Zakona o građenju.

Sa svime je, kako navode iz Ministarstva, upoznata i Općina Neum, odnosno nadležna Služba za graditeljstvo, o kojoj sada i ovisi nastavak radova na spornim gradilištima.

”Nastavak građenja zavisit će od rješenja postupka izdavanja odobrenja za građenje od strane Službe Općine Neum nadležne za poslove građenja”, navodi se u kratkom Priopćenju nadležnog Županijskog Ministarstva.

Iako je provođenje inspekcijskog nadzora nad građevinom u djelokrugu rada nadležne općinske ispekcije, iz Ministarstva navode kako Općina Neum, prema informacijama koje im je dao sam neumski načelnik Živko Matuško nema zaposlenog građevinskog inspektora.

Uslijed takve situacije, Zakon o građenju predviđa da županijska inspekcija vrši nadzor do početka rada općinske inspekcije u skladu s članom 7. ovog Zakona.

Dnevnik piše kako je indikativno kako je samo nekoliko dana nakon intervencije županijske inspekcije Općina Neum raspisala javni natječaj za zapošljavanje Građevinskog inspektora u Službi za graditeljstvo i prostorno uređenje.

Na mjestu zatvorenih gradilišta s već ozidanim stambenim jedinicama, prethodno su postojali objekti koji su morali biti srušeni kako bi otvorili prostor novim i većim.

Pero Raič, šef Službe nadležne za poslove graditeljstva Općine Neum, je rekao kako spomenuti objekti nisu imali dozvole za rušenje te da je to, ”između ostalog” jedan od razloga za zatvaranje ovih dvaju gradilišta.
Služba nije izdala odobrenje za rušenje postojećih, ali je izdala odobrenja za gradnju novih objekata koji se ne mogu izgraditi dok se stari objekti ne sruše a regulacijski plan nije predvidio rušenja, nego samo minimalna proširenja ukoliko je izgrađenost građevinske parcele ispod 50 posto. Također, plan je predvidio tri, u iznimnim slučajevima četiri etaže, a na terenu je već dijelom izgrađeno pet etaža.

Kako navodi izvor portala iz Primorske ulice koji je želio ostati anoniman ”objekt se ne ruši za sat”.

”To je proces koji traje mjesecima, netko je iz Općine Neum očito dao zeleno svjetlo ovakvom urbicidu te iz njemu poznatih razloga ‘zažmirio’ dok prođu lokalni izbori”, naveo je izvor.
O tome što će se u budućnosti događati sa spornim gradilištima, imajući u vidu da je Neum već jednom nogom u turističkoj sezoni, iz Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje neumske Općine kažu kako sve ovisi o županijskom Ministarstvu čija ih je inspekcija i zatvorila.

Dnevnik navodi kako je to prilično kontradiktorno informaciji koju je dostavilo Ministarstvo, nadležno im Ministarstvo u kojem se jasno navodi da nastavak građenja ovisi o postupka izdavanja odobrenja za građenje za što je nadležna općinska Služba.

Dodaje se kako ovo nije prvi susret jedine primorske općine sa nelegalnom gradnjom i toleriranjem iste od strane nadležnih općinskih službi, no, ukoliko lokalne vlasti uvaže intervencije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, stvari bi se mogle početi mijenjati.

”A ako ne zbog toga onda zbog revolta koji se rađa među stanovnicima ovog hercegovačkog gradića o čemu svjedoči naš anonimni izvor ogorčeno navodeći kako slijede kaznene prijave protiv odgovornih iz Općine Neum ukoliko se +nastavi njegovati tolerancija prema nelegalnoj gradnji’ u Primorskoj ulici”, piše Dnevnik.