Građani Neuma traže normalnu cestu koja će ih povezati sa ostatkom države

3715

Ulice jedinog bh. grada na jadranskoj obali trenutno su puste. U Neumu vlada tišina, koju uglavnom prekidaju zvukovi građevinskih strojeva i galama radnika koji grade nove i renoviraju postojeće objekte za smještaj brojnih turista koji će za koji mjesec okupirati grad, piše Dnevni avaz.

Vlasnik apartmana i lokalne pekare Pero Krešić kaže da turista još nema te da većina ugostitelja, kao i on, još nisu otvorili radnje.

”Prve turiste očekujemo tek za svibanjske praznike. Inače naša sezona kratko traje, to je 45 do 50 dana. Uspijemo nešto zaraditi da možemo izdurati zimu. Ipak, posljednjih nekoliko godina stvari su se popravila, renoviraju se hoteli, više nam dolazi turista. Cijena za smještaj ima različitih. Što bliže moru, to skuplje. Ležaj u predsezoni je 15 KM. U sezoni može se naći krevet za 25 KM i skuplje, u ovisnosti o kvalitetu smještaja”, pojasnio je Krešić.

Dodao je da smještajni kapaciteti u sezoni budu popunjeni te da je ranije bilo problema s plaćanjem taksi, ali sada je inspekcija strožija.

Cesta nužna

”Ipak, Neum nema budućnosti ako se ne napravi put od Stoca do Neuma, počeli su prije deset godina i napravili četiri kilometra, svaki put za izbore obećaju i ništa”, zaključio je Krešić.

Konačne cijene smještaja nisu određene, jer će tek ovih dana biti održan sastanak na kojem će to biti odlučeno, kako se ne bi stvarala nepotrebna konkurencija i kako bi cijena kod svih bila ista. Zamjeraju FBiH što ne ulaže u Neum i ako kupi turističku taksu. Ističu da je i dalje osnovni problem putna konekcija Neuma s ostatkom BiH.

Mato Martić je konobar u, kako on kaže, najboljem klubu u Neumu. Za „Avaz“ je istaknuo da već ima malo gostiju koji većinom borave u hotelima.

”Očekujemo izletnike za 1. svibanj i zatim početkom lipnja. Što se tiče privatnih apartmana, cijene se razlikuju od slučaja do slučaja. Pored mora može se uzeti soba za 100 KM po danu, a malo iznad već je od 50 do 60 KM. Gostiju u sezoni ima dovoljno, grad je doslovno krcat, ali mladi nemaju gdje izaći, nedostaje jedna ili dvije dobre diskoteke. To je neprihvatljivo za turistički grad, nedostaje i dodatnih aktivnosti, da ne bude samo ležanje pored mora”, ispričao je Martić za Dnevni avaz.

Preko Svitave ne ide se bez rezervne gume

Lokalni ugostitelji Dragomir Čuljak kazao nam je da prava sezona počinje od 1. srpnja i traje 50 dana. Tada se i zarade neki novci, ali to nije dovoljno da se od toga može živjeti cijelu godinu.

”U sezoni se cijene ne mijenjaju, kava je uvijek 1,5 KM, pivo u kafićima je 2,5 KM, dok su hoteli skuplji. Osnovni problem Neuma je put preko Svitave