Iz Mostara poslane snažne poruke o HVO-u i Domovinskom ratu

2878

U Mostaru je u subotu svečano obilježena 25. obljetnica osnutka HVO-a. Program je započet misom. Velika mostarska katedrala bila je premala za sve okupljene koji su došli pomoliti se i odati počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Nakon mise, okupljeni su se s ratnim zastavama u mimohodu uputili su se prema Trgu hrvatskih branitelja. Položen je vijenac i zapaljena je svijeća.

Na svečanoj akademiji, s govornice su poslane snažne poruke o Domovinskom ratu i HVO-u.

“Bit će hrvatskog naroda u BiH, i to uzdignute glave. Pozivamo vas da zajedno s nama gradimo i reorganiziramo ovaj prostor. Nama prije svega treba sustav, organizacija jer nas je svega 15 posto u BiH. Malo, ali dovoljno, vjerujte mi. Tih 15 posto mora se izboriti za svoju jednakopravnost”, rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

“Kao ministar hrvatskih branitelja učinit ću sve kako bi se stečena prava pripadnika HVO-a i članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja prepoznala u jedinstvenom zakonu o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata”, poručio je ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved.

Među okupljenim bila je i Kata Zadro. Supruga vukovarske ratne legende Blage Zadre i majka heroja Domovinskog rata Roberta Zadre koji je nakon Vukovara otišao braniti Hrvate u BiH. Svoj život ostavio je na Kupresu 1992.

“Ova godina je prijelomna za BiH. Do kraja godine trebali bi dobiti kandidacijski status i MAP, ali prije svega ključna je zbog haške šestorke”, komentirao je Čović.

Između ostalog, istaknuo je kako je krajnje vrijeme da se kroz zakonodavstvo BiH i Republike Hrvatske trajno riješi pitanje hrvatskih branitelja na sustavan način.

Organiziranjem Hrvatske zajednice, kasnije HR HB i njezinih oružanih snaga HVO-a, Hrvati su izborili svoj opstanak u BiH. Zbog toga je Hrvata najviše i stradalo. Više od 12.600 poginulih i nestalih osoba te oko 20.650 ranjenih.