Čović: Ukidanje županija značilo bi blokadu svih procesa

2301

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović poručio je ”kako je naša obaveza graditi društvo po mjeri čovjeka”.

”Ne ide onom dinamikom kako bi mi željeli. Došlo je vrijeme da se ključni problemi riješe i zbog toga i imamo sada političke probleme. Ne mogu se više stvari stavljati pod tepih. Mi smo zakoračili u EU predajom aplikacije. Tada su neki rekli da je to reda radi. Međutim, mi se moramo mijenjati, to nas tjera”, kazao je Čović najavljujući do kraja godine aktivaciju MAP-a za NATO i kandidacijski status za EU.

To će nas, smatra on, natjerati da moramo ubrzano riješavati pitanja koja smo ostavljali po strani, od izbornog zakona do borbe protiv korupcije.

Govoreći o prioritetima HDZ-a BiH Čović je kazao da sva obećanja koja je stranka davala na izborima treba sagledati i to postaje „naša agenda na sljedećih godinu i pol dana.“

”Gdje ne možemo s partnerima ići ćemo sami. Mi ćemo do kraja ovog mjeseca u Parlament BiH ići s nekoliko krucijalnih zakonskih prijedloga, a isto tako i u Parlamentu Federacije. To će dovesti sve nas u poziciju da više nema izbjegavanja odgovora”, poručio je Čović.

Kada je u pitanju Izborni zakon BiH, Čović kaže da je rok za njegovo usvajanje šesti mjesec te da je to rok koji je postavio Ustavni sud. To su, ističe, izmjene i dopune izbornog zakona koji rješavaju vitalne probleme, da se izbori mogu održati iduće godine.

Čović je prokomentirao i inicijativu za ukidanje županija u FBiH, čiji je pokretač tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović.

”Županije se ne mogu ukinuti. Volio bih čuti što je zamjensko rješenje za županije”, kazao je Čović, dodajući da HDZ BiH jeste za to da nemamo 11 vlada ili parlamenata u Federaciji te da su zato i predlagali uspostavu četiri federalne jedinice.

Međutim, upozorava on, ukinuti samo jednu razinu vlasti, značilo bi blokadu svih procesa.