FOTO 360° | Vodimo vas u virtualnu 360° šetnju kroz Mogorjelo

5599

Vila Rustica ”Mogorjelo” kod Čapljine jedan je od najpoznatijih arheoloških lokaliteta u Bosni i Hercegovini. Ovaj lokalitet godišnje posjeti veliki broj turista iz svih zemalja svijeta, koji uvijek ostanu iznenađeni očuvanošću ovog lokaliteta.

Čapljinski portal odlučio je stoga svim našim čitateljima predstaviti arheološki lokalitet ”Mogorjelo” kroz 360° fotografije u sklopu ovoga članka.

Na lokalitetu Mogorjelo sredinom i stoljeća n. e. izgrađen je kompleks privatnog poljoprivrednog imanja.  Ovaj objekt je izgorio u III stoljeću. Početkom IV stoljeća preko ruševina je izgrađeno imanje veličine 102×86 m.

Glavna sjeverna vrata Porta decumana bila su ukrašena ortostatima u obliku cippusa poredanih u špalir.  U unutrašnjosti, uz bademe, izgrađen je niz većih prostorija ispred kojih se pružao natkriven trijem na stupovima.

Velika jednokatna palača, koja čini glavninu kompleksa, sastojala se od niza prostorija i trijema.  Mogorjelo je razoreno početkom V stoljeća prodorom Vizigota.

Unutar porušenih zidina izgrađene su dvije crkve.

Koncem VIII i početkom IX stoljeća u istočnome uglu uz Neretvu vršene su pregradnje i tu je nađen materijal karolinškoga porijekla.

Cijeli lokalitet i okolica bili su prekriveni grobovima koji datiraju od V do XIX stoljeća.