VIDEO | Čapljinci očistili most star 500 godina

8026

U subotu je Dan planeta Zemlje. Povodom toga je u petak Koalicija “Supergrađani i supergrađanke Čapljine” očistila most u Klepcima.

Most u Klepcima kod Čapljine, iako je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, napušten je i zaboravljen. Na sreću ne od svih, što je pokazala današnja akcija čišćenja.

“Odlučili smo očistiti most jer je ove godine 500. godina postojanja ovog mosta. Davne 1517. godine hercegovački sandžak beg Mustafa ga je sagradio. Tako neki ovaj most zovu i Mustajbegovim mostom”, poručuje Katja Stojić iz Turističke organizacije “Čapljinka”.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje nastavlja se i u subotu. Turistička organizacija Čapljinka u subotu u 10 sati organizira biciklističku turu trasom bivše uskotračne pruge Ćiro. Za sudionike ovog događaja Koalicija Supegrađani i supergrađanke Čapljine upriličit će obilazak Starog grada i umjetničke izložbe u Počitelju, jednom od predviđenih odmorišta, poručili su iz OSCE-a.

Dan planeta Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja. Cilj je podsjetiti građane u kakvom je stanju priroda planeta na kojem živimo.