FOTO: Sakrament sv. potvrde primila 24 krizmanika u Gabeli i Strugama/Gorici

7387

Već je postala tradicija da se sakrament sv. potvrde dijeli istoga dana u župi Gorica-Struge, posvećenoj apostolskim prvacima Petru i Pavlu, te u župi Gabela, pod zaštitom sv. Stjepana, đakona i mučenika, koje su ne tako davno tvorile jednu župu zvanu Gabela, danas u Čapljinskome dekanatu.

Sveta se krizma obično dijeli u 9 sati u Strugama, a u 11 u Gabeli. Na obje svete Mise budu župnici, gabeoski don Ante Đerek i goričko-struški don Drago Bevanda. Tako je i ove 2017. godine, u dogovoru s Ordinarijatom, bilo na Drugu vazmenu ili Bijelu nedjelju – Mali Uskrs, Nedjelju Božjega milosrđa, 23. travnja. Biskup je Ratko, koji je toga dana pošao u župu Veljake, za ova krizmena slavlja ovlastio generalnoga vikara don Željka Majića.

U Gorici-Strugama 11 krizmanika: 8 djevojčica i 3 dječaka, a u župi Gabela 13, i to 7 krizmanica i 6 krizmanika. Na oba slavlja dostojanstveno i radosno. Pripremljeni zborovi ulaznim pjesmama navješćuju posebnost svečanosti. Ministranti se u crkvi snalaze kao u vlastitoj kući. Dao Bog da bi se koji od njih velikodušno otisnuo u duhovno zvanje!

Crkve ispunjene vjernicima u kojima posebno mjesto zauzimaju kumovi i kume te roditelji i rodbina osmoškolaca slavljenika. Pozdravne riječi protkane su zahvalama, ali i stvarnošću u kojoj se njihovi mladi životi nalaze i opasnosti koje im prijete te vapajem za molitvom.

U Gorici-Strugama: “Danas na raskrižju života, kada tražimo svoje životne putove, preporučujemo se u vaše molitve, biskupov zamjeniče, u molitve našega župnika i čitave zajednice.”

A u Gabeli: “U ovaj svečani i radosni dan, želja je u našem srcu ukratko obnoviti velika djela Božje ljubavi i spasenja. Krist je naš Spasitelj i naš Brat. Za nas je umro, treći dan živ ustao iz groba, sjedi s desnu Boga. Svojim tijelom dušu nam hrani, sakramentima je čisti i krijepi. U kući Očevoj za nas je spremio stanove vječne i daje nam svoga Duha Branitelja. Dođi, Duše Sveti, i ostani zauvijek s nama!”, iz srca vapiju i usnama mole mladi krizmanici i krizmanice.

U propovijedi predvoditelj i krizmatelj: Poput susreta s apostolima na osmi dan Uskrsa, tako i danas Isus dolazi na poseban način vama, poštovani i dragi krizmanici i krizmanice. Ne toliko da vam kao Tomi apostolu pokaže svoje ruke i noge, svoj probodeni bok, da prstom opipate i ruku svoju stavite na mjesto čavala njegovih.

On danas želi da mu vi ispružite svoje ruke, prepustite svoje korake i otvorite srce kako bi vas od svih rana iscijelio, sve praznine vašega mladoga života popunio, svojim i Očevim Duhom ispunio sve vas i u život poveo. Poput Tome uvijek i svugdje radosno svjedočite: Gospodin moj i Bog moj!

Nakon što su u crkvi sami krizmanici bili poslužitelji Riječi, navjestitelji čitanja i izricatelji molitvenih zaziva, poslije primljena misnoga blagoslova, zajedničkoga fotografiranja i međusobna čestitanja, pošli su kućama posluživati pristigle goste kod obiteljskoga stola.

A župnici don Ante i don Drago, u gabeoskoj župnoj kući, bratski su ugostili predvoditelja kao i susjedne svećenike koji su pr

istigli nakon nedjeljnih obveza u vlastitim župama.