RAK gasi Sport Klub ako se krši konkurencija

1011

Asocijacija kabelskih operatera i distributera mrežnih usluga (AKOP) u Bosni i Hercegovini zatražila je od Regulacijske agencije za komunikacije (RAK) da zabrani emitiranje kanala Sport Kluba kod svih operatera smatrajući da se krše zakonske odredbe o konkurenciji.

Iz Konkurencijskog vijeća čekaju na popunjavanje ove institucije, a RAK pak ne može postupiti bez njihove izvršene odluke. Imenovanje još jednoga člana Konkurencijskog vijeća očekuje se u ovome tjednu kada bi se moglo očekivati rješenje tog prijepora, za što je zainteresiran najveći dio sportske publike.

Odluka konkurencije

“Pozivamo Regulacijsku agenciju za komunikacije BiH da po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o upravnom postupku, pozove sve zainteresirane strane postupku i nakon toga na osnovi izjašnjenja i već pribavljene dokumentacije donese nalaganje prekida distribucije TV kanala Sport Klub sve dok Konkurencijsko vijeće BiH svojom odlukom ne utvrdi da su vlasnici TV kanala Sport Klub izvršili odluku Konkurencij- skog vijeća BiH prema svim operaterima”, naveli su iz AKOP-a.

Istodobno su upozorili kako će, ako se ne postupi sukladno traženjima, “nastati nova nepopravljiva šteta operaterima u BiH”.

Ravnatelj RAK-a Predrag Kovač izjavio je za Večernjak kako je ova institucija zatražila relevantne odgovore od Konkurencijskog vijeća.

“RAK ne može ništa postupati prema producentu jer je on iz inozemstva. Ako eventualno od Konkurencijskog vijeća dobije odluku da nisu ispunjeni svi uvjeti za pravednu konkurenciju, može, po jednom od svojih pravila, zabraniti svim distributerima taj sadržaj emitirati”, objasnio je Kovač.

Iz United Medije i Sport Kluba BiH, koji zastupaju emitiranje sportskih kanala, ranije su priopćili kako ne omogućavaju monopol bilo kome, nego da su svim kabelskim operaterima pod jednakim uvjetima omogućili emitiranje kanala Sport Kluba.

Iz AKOP-a, međutim, tvrde drukčije.

Promjena vlasnika

Podsjećaju i dostavljaju odluke Konkurencijskog vijeća i Suda BiH o narušavanju konkurencije od izvjesne kompanije Iko Balkan iz Rumunjske koja je kasnije postala United Media, koje su morale platiti najprije kaznu od 125.000 KM, a zatim i 250.000 KM zbog toga što nisu željeli izvršiti odluku unatoč tome što ju je Sud BiH proglasio pravomoćnom.

U međuvremenu je nakon druge odluke Konkurencijskog vijeća BiH iz 2015. United Media (iz Švicarske – novi vlasnik) ponudila operaterima TV kanale Sport Klub po cijeni od 2,70 eura, što je tri puta veća cijena od sporazuma IKO Media – Telemach.