Štete od leda u Hercegovini veće od 10 milijuna KM

2810

Niske temperature koje su pogodile cijelu BiH ostavile su katastrofalne posljedice na mnogim poljoprivrednim površinama u Hercegovini.

Ahmeda Džubura, dekana Agromediteranskog fakulteta Sveučilišta “Džemal Bijedić”, ekipa Klixa zatekli je u obilasku hercegovačkih poljoprivrednih površina, gdje se na mjestu događaja uvjeravao u posljedice niskih temperatura.
“Stanje je izuzetno loše, temperature koje su se spustile u noći između petka i subote na -5 stupnjeva napravile su sto postotne štete na mnogim vinogradima i voćnjacima u Hercegovini, znam za teške posljedice na breskvama i nektarinama u Čapljini, jagodama u južnim dijelovima mostarske općine”, govori profesor Džubur, napominjujući da se s pravom može govoriti o elementarnoj nepogodi.

Štete se već sad procjenjuju na iznos veći od 10 milijuna KM, govori Džubur, te naglašava da se na ovakvim slučajevima vidi sva slabost naše države.

“Odgovornost se prebacuje s jedne razine na drugu i mi vidimo da država jednostavno ne funkcionira. Ako nema poticaja poljoprivrednicima, ako nema subvencija, ako se u ovakvim situacijama velikih temperaturnih minusa i šteta ne stane iza poljoprivrednika, onda se ti ljudi dovode u jedan vrlo težak položaj”, dodaje Džubur.
Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ima rezerve od 65 milijuna KM i one bi u ovakvim prilikama trebale biti aktivirane, govori dekan Džubur.

Potencijalne štete kod uzgajivača smilja prokomentirao je Dinko Dujmović, predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

“Ako je sadni materijal bio adekvatan, po savjetima struke, onda posljedica na smilju neće biti. U protivnom, što je kod nas čest slučaj, da se sade sadnice u kojima je nadzemni dio kraći od 6 cm, hladnoće mogu načiniti ozbiljne posljedice”, kazao je Dinko Dujmović..