Maratonska sjednica OV: Općina Čapljina uspješno poslovala u prvom kvartalu

6572

Četvrta sjednica općinskog vijeća Čapljine protekla je u iznimno polemičnom tonu, brojne diskusije, odgovori i replike obilježili su njezin tijek, a prema slobodnoj prosudbi bilo je stotinjak izlazaka za govornicu ili uključivanja u diskusije po raznim osnovama. Uglavnom sjednica je trajala tri sata i 51 minutu, a u cjelini protekla je u tolerantnom tonu.

Iako je najavljeni dnevni red od 24 točke bio obiman, veliki prilog dužini trajanja sjednice dali su pojedini vijećnici. Sjednica je započela pozdravnim obraćanjem predsjedavajućeg, Pere Kneževića, dopredsjednika OV Čapljine, a nastavljena vijećničkim pitanjima, Lejle Bitanga, vijećnica Koalicije SDA/SBB, te Pere Previšića vijećnika Čapljinske neovisne stranke.

Poslije polemičnog uvoda na red je došao i dnevni red. Odmah su se javili vijećnici s prijedlogom dopuna. Agilna Lejla Bitanga iz Koalicije SDA/SBB, imala je dva prijedloga dopune, a Mirko Vasilj, vijećnik Čapljinske neovisne stranke čak sedam.

Poslije diskusija i rasprava uslijedilo je glasovanje o svakom od prijedloga. Većinom glasova niti jedna od predloženih dopuna nije dobila dovoljan broj glasova da se uvrsti u dnevni red, pa je sjednica nastavljena glasovanjem o u materijalima predloženom dnevnom redu.

Prijedlog dnevnog reda dobio je 19 glasova, a pet vijećnika je bilo protiv. Punih 45 minuta proteklo je od početka sjednice, dok se došlo do utvrđivanja dnevnog reda.

Međutim, sjednica je nastavljena u jednako polemičnom duhu i to na pitanju Izvod iz zapisnika sa prethodne, odnosno treće sjednice. U stvari, izvod iz zapisnika s treće sjednice o kojem je prva diskutirala Lejla Bitanga, vijećnica Koalicije SDA/SBB, a zatim Pero Prvišić vijećnik Čapljinske neovisne stranke, nije bila toliko predmet spora, koliko izvodi iz zapisnika s prve i druge sjednice, na kojima je posebice inzistirao vijećnik Pero Previšić, nakon čega je započela rasprava između vijećnika Previšića i tajnika Tomića oko preslušavanja tonskih zapisnika sa spomenutih, prve i druge sjednice.

Na koncu zapisnik s treće sjednice je verificiran, a slijedile su teme vezane uz proračun – Izvješće o izvršenju proračuna općine Čapljina za razdoblje od 1 siječnja do 31. ožujka tekuće godine i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna općine Čapljina za 2017. godinu, tzv. rebalans.

U raspravi oko Izvješća o izvršenju proračuna općine Čapljina za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka, tekuće godine, sudjelovali su vijećnici Mirko Vasilj i Pero Previšić iz Čapljinske neovisne stranke, dok su pojašnjenja dali Anka Škipina pomoćnica načelnika za proračun i financije i sam načelnik dr. Smiljan Vidić.

Inače, općina Čapljina je u prvom tromjesečju ostvarila prihod od 2,45 milijuna maraka, što je 23,21 posto u odnosu na godišnji plan. U istom razdoblju rashodi su iznosili 2,12 milijuna maraka, odnosno bili su 23,13 posto od planom predviđenog iznosa u 2017. godini. Uglavnom, općinska riznica je u prvom kvartalu ove godine, uspješno poslovala. Izvješće o izvršenju proračuna prihvaćeno je sa 17 glasova, šest vijećnika bilo je protiv, a jedan suzdržan. Većinom od 15 glasova Vijeće je zatim prihvatilo Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna općine Čapljina za 2017. godinu. U raspravi koja se po toj točci vodila, sudjelovali su vijećnica Lejla Bitanga, vijećnici Mirko Vasilj i Pero Previšić, te pomoćnice načelnika Anka Škipina i Anđelka Udženija.

Potom slijedi niz izvješća o radu, javnih poduzeća, ustanova i institucija. Prvo u nizu bilo je izvješće o radu JP Radiopostaja Čapljina za 2016. godinu, slijedila su izvješća o radu JP “Športsko središte Čapljina”, pa JKP Čapljina, zatim izvješća o radu – Srednje škole Čapljina, pa OŠ “Čapljina” OŠ Vladimira Pavlovića Čapljina, te OŠ “Lipanjske zore Višići. Nakon Izvješća o radu javnih poduzeća i škola slijedila su izvješća o radu – Doma zdravlja Čapljina, pa Gradske ljekarne Čapljina, Doma za stare i iznemogle osobe “Domanovići”, Centra za socijalni rad Čapljina, Dječjeg vrtića i Ustanove za kulturu “Knjižnica i kino Čapljina”. Na koncu razmatrana su izvješća o radu Crvenog križa općine Čapljina, te Općinskog javnog pravobraniteljstva, naravno za 2016. godinu.

Dva izvješća OŠ “Čapljina” i Gradske ljekarne Čapljina usvojena su bez rasprave, dok se o ostalim izvješćima vodila rasprava. Izvješće o radu JP Radiopostaja Čapljina, Gradske ljekarne Čapljina, Doma za stare i iznemogle osobe “Domanovići”, Centra za socijalni rad, Dječjeg vrtića Čapljina, te Općinskog javnog pravobraniteljstva, za 2016-tu godinu, prihvaćena su jednoglasno, a ostala – većinom glasova.

Poslije čak 15 izvješća o radu javnih poduzeća, ustanova i institucija, u prošloj godini, općinski parlament Čapljine bez rasprave je usvojio Prijedlog odluke o pokretanju postupka za imenovanje članova tijela upravljanja Doma zdravlja i Gradske ljekarne Čapljina. Potom je uslijedila rasprava o Prijedlogu Odluke o objavljivanju javnog oglasa za imenovanje članova OIP-a u kojoj su sudjelovali vijećnici Lejla Bitnaga iz Koalicije SDA/SBB, Pero Previšić i Mirko Vasilj iz Čapljinske neovisne stranke. Na kraju uz obrazloženja tajnika Zdenka Tomića, prijedlog je prihvaćen apsolutnom većinom od 21 glasa, uz tri suzdržana vijećnika.

Do kraja sjednice Općinsko vijeće je također većinom glasova, usvojilo Izvješće o provedenim postupcima za prodaju zemljišta državnog vlasništva u katastarskim općinama Čapljina, Zvirovići i Počitelj, Prijedlog za verifikaciju izbora u mjesnim zajednicama općine Čapljina, a data je i prethodne suglasnosti za imenovanje ravnatelja Centra za socijalni rad Čapljina. Davanje prethodne suglasnosti za imenovanje ravnatelja Centra za socijalni rad, proteklo je bez rasprave, dok se o druge dvije točke vodila kraća rasprava. Tako su o načinu verificiranja izbora u mjesnim zajednicama postojala dva prijedloga. Prijedlog Pere Previšića vijećnika Čapljinske neovisne stranke da se glasuje pojedinačno o svakoj mjesnoj zajednici, nije dobio zeleno svijetlo vijećnika, pa se glasovalo u paketu kako je dnevnim redom bilo predloženo, za listu. Prijedlog je usvojen većinom glasova, pa je tako općina Čapljina dobila nova čelništva u 21. od ukupno 27. mjesnih zajednica.

Pod točkom raznovrsno diskutirali su vijećnici Lejla Bitanga iz Koalicije SDA/SBB, te Mirko Vasilj i Pero Previšić iz Čapljinske neovisne stranke, čime je četvrta sesija općinskog parlamenta Čapljine zaključila rad.