[FOTO] Čapljina: Svečano obilježena 25. obljetnica Prve čapljinske satnije

8467

Pripadnici čapljinske satnije i Prve hercegovačke brigade ”Knez Domagoj” – Čapljina (50. domobranska pukovnija ”Knez Domagoj” – Čapljina) svečano su obilježili večeras 25. obljetnicu ove brigade.

Program obilježavanja započeo je misom za branitelje u crkvi sv. Franje u Čapljini u 18.00 sati, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća za branitelje, a potom od 20.00 sati druženje u Restoranu ”Zvonimirovi dvori” (Kod Ćore).

Kao predstavnici vlasti događaju su nazočili načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ Donko Jović, koji je svima zahvalio na odazivu i pozvao mlađe generacije da u vremenima ispred nas nastave obilježavati ove važne datume.

Blago Vego najstariji pripadnik postrojbe, rekao je da mu se čini kao da je rat bio jučer.

”Ovih dvadeset pet godina iza rata je dugo ,ali kao da je jučer bilo, kad se sjetimo svega i drago mi je da smo se okupili u ovako velikom broju i treba ovo obilježavati svake godine. Ja sam se samoinicijativno prijavio u obranu i među nama u satniji vladalo je pravo prijateljstvo i zato smo pobijedili. Poruka za današnje generacije je da budu kao i mi i bit će sve u redu”, rekao je za Čapljinski portal Blago.

Ivo Puljić, zapovjednik postrojbe, poručio je kako se danas prisjećaju svih poginulih prijatelja, kolaga i suboraca.

”Kroz satniju je prodefiliralo 280 pripadnika, a od toga imamo devet poginulih i pet umrlih. Bila su to teška vremena gdje smo živjeli kao jedan, zajedno smo se borili, zajedno smo živjeli život, a da nitko od nas nije znao što nas čeka i dočekali smo slobodu. Pokoj vječni želimo danas svima onima koji su dali život za ovo što mi imamo danas. Odlazak je bio spontan u početku, da bi kasnije sve to preraslo u profesionalnu vojsku, nije se gledalo tko, što i gdje, samo smo htjeli obraniti svoje prostore svoje domove i svoje obitelji”, rekao je u izjavi za naš portal Puljić.