FOTO: Čapljina ugostila 180 osoba iz EU i prezentirala kulturnu baštinu

3358

Jučer je u Čapljini svečano otvoren 4. sastanak Mreže „I care for …Europe“. Otvaranju je nazočilo 180 sudionika. Program je otvorio načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić i načelnik općine Stolac Stjepan Bošković uz predstavljanje nematerijalne baštine općine Čapljina. Već u subotu svih 8 izaslanstava (predstavnici općina i omladina) su prezentirali potencijale, prirodne ljepote, infrastrukturu i nematerijalnu baštinu kojom raspolažu.

Kroz prezentacije, omladina i stakeholderi su se dodatno upoznali te pripremili za zajednički budući rad.  Od danas Stolac i Čapljina su domaćini za 180 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske pa sve do 1. svibnja s bogatim programom, seminarima, radionicama, upoznavanjem s kulturnom baštinom općine Stolac i općine Čapljina te natjecanjem mladih u tradicionalnim sportovima. Cilj povezivanja je povećanje partnerstva i suradnje s drugim malim gradovima i zajednicama sličnih karakteristika u Europi.

Program se danas nastavio predstavljanjem nematerijalne baštine svih 8 izaslanstava, seminarima koji su ujedno i radionice koje su koordinirali predstavnici Adiatic GreeNet i ISOG- Međnarodni institut za sociologiju iz Gorizie (Italija), te se održao i seminar „Prema integriranom pristupu kulturnoj baštini u Europi“.
Interaktivni program 4. sastanka Mreže danas je  sadržavao i radionicu za potporu poduzimanju zajedničkih konkretnih mjera za promicanje lokalne kulturne, prirodne i nematerijalne baštine za održivi razvoj turizma zajednica Mreže „I Care For …Europe“.
Načelnik općine Čapljia dr. Smiljan Vidić je kazao da sva mjesta uključena u Mrežu osim povijesno kulturne baštine posjeduju i iznimno bogatu nematerijalnu baštinu odnosno tradiciju i običaje. Upravo nematerijalnu baštinu moramo aktivirati u korist valorizacije turističke ponude.

Ovakvi aktivni susreti ne samo da promiču suradnju, umrežavanje i promicanje kulturnih vrijednosti nego su važne i za poticanje lokalnih zajednica da djeluju lokalno i misle globalno jer kulturna, materijalna i nematerijalna baština  kojom raspolažemo je osnova za turizam i održivi razvoj.

“I Care for Europe” je odraz dobre volje svih članica, predanosti zajedničkom radu, razmjenama iskustava i dobrih praksi kroz organiziranje zajedničkih sastanaka neprofitnih udruga, škola, ekonomskih i društvenih organizacija, identificiranju mogućih EU tendera i poziva za prijave prijedloga zajedničkih projekata koji se tiču promicanja kulturnog i prirodnog naslijeđa, održivog razvoja i turizma. Mreža je otvorena za pristupanje i drugim zajednicama sličnih karakteristika u Europi.