Hercegovački vinogradari traže proglašenje elementarne nepogode

1574

Zbog mraza i niskih temperatura koje su nedavno pogodile Hercegovinu samo rijetki vinogradi pretrpjeli su štete 10 do 20 posto, na većini njih šteta je preko 50, a u pojedinim čak i 90. Razmjer štete tek se treba procijeniti no vinari i vinogradari nadaju se potpori vlasti. Općine Čitluk i Čapljina već su proglasile elementarnu nepogodu, a vinari traže da se proglasi i na razini HNŽ-a i Federacije.

“Sad je najvažnije da naši političari to prihvate, da pomognu narodu da se to malo ublaži”, rekao je Miro Ćorić, vlasnik Podruma “Andrija” iz Čitluka.

Tijekom vegetativnog razdoblja moguće je da će trenutačna šteta biti malo smanjena, ali ne značajno. Ovogodišnja šteta osjećat će se još godinu-dvije. Tijekom današnjeg sastanka Grupacije vinara i vinogradara Gospodarske komore Federacije sudionici su se osvrnuli i na poticaje u poljoprivredi za ovu godinu.

Grupacija vinara i vinogradara istaknula je kako će apelirati na federalno ministarstvo da potiče i sadnju novih nasada.

Bilo kako bilo, situacija koja je snašla hercegovačke vinare i vinogradare zahtijeva izvanredne mjere. Iako zajednički ulažu sve snage, posljedice štete ne mogu sanirati sami.