Učenici Bartulović, Pavlović i Rajič izumili zamjenu za ležeće policajce

10336

Trojac iz Gimnazije Metković oduševio je u finalu Ideje godine, projektu kojeg je organizirao portal srednja.hr uz partnere Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus doks u prijatelji projekta Rimac Automobili i IN2.

Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović i Frano Rajič osmislili su pametne ležeće policajce koji ostaju spušteni ako na njih dolazite propisanom brzinom, a ako ju prekoračujete, uspornici se dižu.

Dečki su svoj projekt nazvali Smart speed bumper.

“Naš ležeći policajac leži na oprugama i ima klinove koji zapravo podržavaju njegovu težinu. Radar smješten u blizini bilježi brzinu vozila koje mu prilazi i šalje informaciju hoće li ga spustiti pri prelasku vozila ili će ostati blokiran odnosno normalan ležeći policajac. Dio projekta je arduino ili mozak sustava koji sve to pokreće koji se s ostatkom elektronike nalazi u stupiću pored policajca. Taj sami mehanizam je pokriven slojem gume radi zaštite od vremenskih neprilika, vandalizma i prljavštine”, objasnio je za srednju.hr Ivan Pavlović.

Do ideje su došli u zadnjoj klupi na fizici kad su slušali o elektromagnetskoj indukciji pa su razmišljali gdje pomoću toga mogu dobiti energiju. Kako su naveli, bilo je raznih drugih ideja, ali su na kraju ustanovili da se ne može proizvoditi velika količina energije s obzirom na opremu koju treba dovesti jer bi to bilo neisplativo pa su se prebacili na ideju Smart speed bumpera.

Inače, momcima je ovo već treće natjecanje na kojemu su prezentirali svoj projekt i kroz cijelo ga vrijeme nadograđivali. Sudjelovali su u poduzetničkom kampusu u Solinu, a potom su bili na Hackathonu u Dubrovniku gdje su napravili umanjeni prototip ležećeg policajca i aplikaciju.

Na upit bi li hitne službe mogle nekako zaobići pravilo o brzini i dizanju uspornika ili bi ta vozila također podlijegala općim pravilima poput svih drugih, odgovorio je Jovanović Bartulović:

“Naš sustav je zamišljen i da spašava živote jer samim time što bi komunicirao s vozilima hitnih službi, bi im onda omogućavao i neometan prolaz. Veliki problem je kada hitna kola trebaju proći preko ležećeg policajca jer tipa da čovjek ima samo infuziju u ruci to je veliki problem te kola moraju dosta usporiti. Tako da tu sa svojim rješenjem štedimo minute, sekunde koje znače život.”

Što se tiče plasmana proizvoda, dečki su uvjereni kako je samo nebo granica.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.