Hercegovačko ulje od smilja trebalo bi uskoro dobiti certifikat

2379

Hercegovačko ulje od smilja uskoro bi trebalo dobiti certifikat o organskoj proizvodnji. To su zahtjevi koje traži inozemno tržište na kojem je hercegovačko ulje već odavno pronašlo svoje mjesto.

Proizvođači smilja koji žele dobiti certifikat organske proizvodnje trebaju se prijaviti organskoj kontroli. Oni će im poslati set pitanja na koja proizvođači trebaju odgovoriti. Ukoliko dobiju certifikat o organskoj proizvodnji, moći će svoje ulje lakše izvoziti na zahtjevna tržišta EU, a i šire.

” Podatak od prošle godine govori kako se preko organske kontrole iz BiH izveze preko 5 milijuna eura. Taj podatak govori kako certificirana organska proizvodnja definitivno ima svoje mjesto na inozemnom tržištu” poručila je Mersida Musabegović, direktorica organske kontrole “OK” BiH.

Prošle godine zabilježen je rekordan izvoz eteričnih ulja koji je dosegnuo vrijednost od osam milijuna KM sa stalnom tendencijom rasta. Ostalo je nešto ulja od prošle sezone, ali u manjim količinama, poručuje Ivanković. Za ovu godinu otkupna cijena smilja je 2,50 KM dok je cijena jednog litra ulja 800 eura.