Zovko i drugi: Zatražena oslobađajuća presuda za Petra Krndelja

8576

Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine, obrana optuženog Petra Krndelja je zatražila oslobađajuću presudu.

Krndeljeva odvjetnica Suzana Tomanović je naglasila da Tužiteljstvo nije dokazalo navode iz optužnice, te da optuženi nije imao zapovjednu ulogu u događajima za koje je optužen.

“Časni Sude, kako se vidi iz optužnice, Tužiteljstvo BiH mom branjeniku ne stavlja na teret niti jednu konkretnu radnju, već se navodi samo zapovjedna odgovornost. U tom slučaju Tužiteljstvo je trebalo da dokazuje da je Krndelj nešto naređivao, te da su ta djela izvršena. Iz izvedenih dokaza mi to ne vidimo”, naglasila je Tomanović.

Kazala je i da se optužnica temelji na osnovu iskaza jednog svjedoka, Berte Karačića, čiji iskaz obrana dovodi u pitanje.

“Iako Tužitelj tvrdi da je ovaj svjedok ostao dosljedan svom iskazu godinama, moram da napomenem da je taj isti svjedok na ročištu bio vrlo nesiguran, te da je različite odgovore davao na ista postavljena pitanja”, objasnila je Tomanović.

Za zločine počinjene na području Čapljine optuženi su Nikola Zovko kao zapovjednik Policijske postaje u Čapljini, Petar Krndelj kao pomoćnik zapovjednika, Krešo Rajič kao zapovjednik voda Vojne policije i Ivica Čutura kao operativni radnik u postaji u Čapljini.

U optužnici se navodi da su pripadnici policije, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, i vojni policajci, 28. srpnja 1993. ili približno tog datuma, sudjelovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tijekom koje su ubijena tri bošnjačka civila. Krndelj, Zovko i Rajič su optuženi što nisu kaznili podređene pripadnike civile i vojne policije koji su počinili ubojstva.

U nastavku izvođenja završne riječi, obrana Krndelja je naglasila i da žrtve nisu bili civili, kako je to navedeno u optužnici, već da su pripadali vojnim formacijama.

“Svi koji su uhićeni, uhićeni su kao pripadnici Armije BiH (ABiH). To što su uhićeni u civilnom odjelu, to ne znači da su imali status civila i to je svuda tako”, objasnila je odvjetnica.

Suđenje se nastavlja 7. lipnja, kada će obrana optuženog Zovke iznijeti završnu riječ.