Čapljina: Težak početak godine za hercegovačke poljoprivrednike

3618

Bilo je previše lijepo da bi se ostvarilo kada je poljoprivreda u pitanju. Upravo tim riječima može se opisati situacija u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine. Očekivao se bogat urod ranih krumpira od 5000 do 7000 tona.

Sezona poranila, već 14. travnja pojavili su se prvi mladi krumpiri iz ljubuške općine s otvorenog, na čapljinskoj veletržnici. Početkom svibnja očekivao se početak sezone, a onda je ujutro 22. travnja osvanuo kasni mraz, pravi led.

Proglašenje elementarne nepogode i iskazano razumijevanje za probleme poljoprivrednika, slaba su utjeha. Vidi se to i po ozračju u prostorijama PZ “Plodovi zemlje” u Ljubuškom. Polet sredinom travnja zamijenila je suzdržanost.

”Počelo je fantastično, sad je loše”, kaže Dubravko Vukojević predsjednik Udruge poljodjelaca Zapadnohercegovačke županije, pa nastavlja: ”Krumpir je bio u najgoroj fazi razvoja kada ga je uništilo, slabo se oporavlja. Hoće li od toga nešto biti tek će se vidjeti. Ide na veletržnicu, nešto se prodaje, ali nije dobra prodaja. Neizvjesna sezona – Ovo je najgora situacija, ne može se “šleperski” raditi, a ima ga previše za prodavaonice. Neki je sad “vakum”, sad će se u ovih desetak dana saznati hoće li od sezone nešto biti ili neće”, zamišljeno konstatira predsjednik Vukojević, pa nastavlja:

”U najboljem stanju su krumpiri koji su tek nikli kada ih je mraz uništio, ali njih je bilo najmanje, najgora je situacija s onim srednjim što mi kažemo, kad ga je uhvatilo u prelazu, nije bio za vađenje, a bio je pred vađenje. Toga je najviše bilo. To je takvo stanje kad su krumpiri mali ili malo veći, ti se krumpiri loše oporavljaju, skroz, kasnit će. Upitno je hoće li se i opraviti, i to je upitno. Ovi opet sitni kad ga uništi mraz, on se oporavi, nešto će dati, iako će prinos, čak i na površinama koje su se prskanjem spasile, biti 30, 40 posto manji. Ovo što ljudi kopaju, nemaju se s čim hvaliti, pričaju bajke, ali treba iskreno reći – nema ni blizu koliko su očekivali. To je 500 kg po “iljedi”, dvije tone po “dulumu”, upola manje”.

Izvoz, hoće li ga biti?

”U kontaktu smo s izvoznicima, ima interesa, ali sve je u iščekivanju. Nema količine, nema kvalitete, pri takvoj situaciji nitko se ne može odvažiti na izvoz. Sad je jedan “vakum”, tek iza 25. svibnja znat će se hoće li izvoza biti ili neće. Ja vjerujem da će biti izvoza, i ranijih godina izvoz je počinjao iza 20-og, ja se nadam da će izvoza ipak, biti”, kaže Vukojević.

Prelazna godina

”Valjda ćemo se izvući, ovo će biti neka prelazna godina, isto kao ona lanjska, prva kada smo se vratili na europsko tržište. Ja mislim da neće biti ni tako crno kako smo mi mislili. Do danas se trebalo i prodati, nekoliko tisuća tona, a onda dođe mraz i vrati te pet godina unazad, što ćeš”, zaključuje Vukojević.

Valja reći da zbog golemih šteta u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine, već tradicionalni “Dani ranih krumpira”, nisu ni održani. Jednostavno, još uvijek je sve neizvjesno, povrtlari južne Hercegovine su u iščekivanju.