Samo izvoz krumpira može spasiti sezonu

2000

Bilo je previše lijepo da bi se ostvarilo kada je poljoprivreda u putanju. Upravo tim riječima može se opisati situacija u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine. Očekivao se bogat urod ranih krumpira 5 – 7.000 tona.

Sezona poranila, već 14. travnja pojavili su se prvi mladi krumpiri iz ljubuške općine s otvorenog, na čapljinskoj veletržnici. Početkom svibnja očekivao se početak sezone, a onda je ujutro 22-og travnja osvanuo kasni mraz, pravi led.

Proglašenje elementarne nepogode i iskazano razumijevanje za probleme poljoprivrednika, slaba su utjeha. Vidi se to i po ozračju u prostorijama PZ „Plodovi zemlje“ u Ljubuškom. Polet sredinom travnja zamijenila je suzdržanost.

„Počelo je fantastično, sad je loše“, kaže Dubravko Vukojević predsjednik Udruge poljodjelaca Županije zapadnohercegovačke, pa nastavlja:

„Krumpir je bio u najgoroj fazi razvoja kada ga je odnilo, slabo se oporavlja. Hoće li od toga nešto biti tek će se vidjeti. Ide na veletržnicu, nešto se prodaje, ali nije dobra prodaja. Ovo je najgora situacija, ne može se „šleperski“ raditi, a ima ga previše za piljare. Neki je sad vakum, sad će se u ovih desetak dana iznjedriti hoće li od sezone nešto biti ili neće“, zamišljino konstatira predsjednik Vukojević pa nastavlja:

„U najboljem stanju krumpiri koji su tek nikli kada ih je mraz odnio, ali njih je bilo najmanje, najgora je situacija s onim srednji što mi kažemo, kad ga je uhvatilo u prelazu, nije bio za vađenje, a bio je pred vađenje. Toga je najviše bilo. To je stanje jaje ili malo veći, ti se krumpiri loše oporavljaju, skroz, kasnit će.

Upitno je hoće li se i opraviti, i to je upitno, ovi opet sitni kad ga odnese mraz, on se oporavi, nešto će dati, iako će prinos, čak i na površinama koje su se prskanjem spasile, biti 30, 40 posto manji. Ljudi ovo što kopaju, nemaju se s čim hvaliti, pričaju bajke, ali treba iskreno reći – nema ni blizu. To je 500 kila po ‘iljedi, dvi tone po dulumu, upola manje.“

-Izvoz, hoće liga biti?

-U kontaktu smo sa izvoznicima, ima interesa, ali sve je u iščekivanju. Nema količine, nema kvalitete, pri takvoj situaciji nitko se ne može odvažiti na izvoz. Sad je jedan vakum, tek iza 25-og svibnja znat će se hoće li izvoza biti ili neće. Ja vjerujem da će biti izvoza, i ranijih godina izvoz je počinjao iza 20-og, ja se nadam da će izvoza ipak, biti.

Valjda ćemo se izvući ovo će biti neka prelazna godina, isto kao ona lanjska, prva kada smo se vratili na europsko tržište. Ja mislim da neće biti ni tako crno kako smo mi skontali. Do danas se trebalo i prodati, par tisuća tona, a onda dođe mraz i vrati te pet godina unazad, šta ćeš?“

Valja reći da zbog golemih šteta u povrtlarstvu jugozapadne Hercegovine, već tradicionalni Dani ranih krumpira, nisu ni održani. Jednostavno, još uvijek je sve neizvjesno.