Smilje kao alternativa odlasku u zemlje EU?

1077

Još je svega mjesec dana do početka berbe smilja, koje ove godine dozrijeva nešto ranije nego lani, no još uvijek nitko naglas ne govori o točnoj otkupnoj cijeni kilograma zelene mase smilja.

Neslužbeno se govori o cijeni od 2.5 marke, a među smiljarima je uvriježeno mišljenje da cijena smilja u zelenom stanju ne bi trebala padati ispod lanjske 3 marke, i da nema stvarnih razloga za to, jer potražnje za gotovim prozvodom i dalje ima.

Mnogi su u njive i brda uložili i kredite, drugi vlastita mukom stečena sredstva, treći mnogo rada, i nitko ne želi razočarenje. Svi pomno prate razvoj situacije.

Stipe Jukić iz ljubuškog poduzeća Roing, koje se bavi i proizvodnjom i destilacijom smilja kaže da otkupna cijena još nije poznata, a slično su potvrdili u još nekoliko hercegovačkih destilerija koje su nasumice pozvali. Konkretna cijena mogla bi biti poznata početkom lipnja, odnosno za nekih tjedan dana. Cijenu će odrediti potražnja za uljem.

A prodajom ulja i pronalaženjem kupaca, uz proizvodnju sadnica, bavi se širokobriješko poduzeće Terago. Direktor Marin Glavina ispričao je tko je najviše zainteresiran za naše ulje i koliko se kreće tržišna cijena litra ulja od smilja.

Postoji interes od strane veleprodajnih američkih i europskih kupaca. Cijenu ulja određuje kupac, a trenutačno jako varira s obzirom na hiperprodukciju kojoj smo svjedoci. Kako bi rješili taj problem potrebno je ulagati u marketing i na taj način povećavati prodaju. Ulje smilja nije burzovna roba kao npr. kukuruz ili nafta da mu se cijena određuje samo ponudom i potražnjom, nego i nizom drugih parametara, objasnio je on.

Stajališta je da se mnogo više mora raditi na brendiranju smilja. Marketingom moramo otvoriti nova tržišta i povećati potrošnju kako bi potaknuli prodaju. Kupce trebamo upoznati sa proizvodom i njegovim prednostima jer je to ispravan način za povećanje prodaje, ustvrdio je Glavina, piše Dnevni list.

Grupacija proizvođača smilja i eteričnoga ulja od smilja potpisala je s Federalnim agromediteranskim zavodom i Gospodarskom komorom FBiH ugovor u vezi otkupnih cijena smilja i eteričnoga ulja za sezonu 2017. , a u navedenom sporazumu su navedene očekivane cijene za otkup smilja na razini 2,50 KM i cijena eteričnoga ulja smilja 800 € ili 1.550 KM.

Žetva 2017. biti će prijelomna i za brojne obitelji koje su zasadile smilje kao alternativu odlasku u zemlje EU, a ove godine očekuju prvu konkretniju zaradu. Nova razočaranja u ovom polju imala bi direktan utjecaj na još masovnije iseljavanje mladih koji su se latili i motike ne bi li opstali na rodnoj grudi.