Dokazano: Glasovi iz Hercegovine nisu srušili MOST u Metkoviću

14891

Od nastanka Republike Hrvatske gubitnici svih izbora u Metkoviću za svoj neuspjeh okrivljavali su Hercegovce, hrvatske državljane koji žive s druge strane granice u BiH, a glasaju u Metkoviću.

Koliko je takvih ljudi na biračkim popisima i koliko ih stvarno glasuje na lokalnim izborima nitko sa sigurnošću ne može reći. Takve evidencije je zapravo nemoguće voditi, jer oni imaju važeću adresu i osobnu iskaznicu u Metkoviću.

Tako je i Božo Petrov u izbornoj noći kao krivce za poraz Mosta u Metkoviću prozvao upravo Hercegovce.

– Vlast u Metkoviću su izabrali stanovnici BiH, ustvrdio je Božo Petrov neposredno nakon objave izbornih rezultata prema kojima je kandidatkinja Mosta Katarina Ujdur za 130 glasova razlike izgubila od HDZ-ovca Dalibora Milana. Petrov smatra da su Hercegovci zapravo iskorišteni kako bi HDZ došao na vlast. Rekao je da za svoje tvrdnje ima dokaze, snimke i gužve na granicama.

Slično je kazala i Katarina Ujdur koja je još dodala da je i osobno vidjela automobil hercegovačkih registracijskih oznaka, koji su tražili izborno mjesto u staroj zgradi suda, koje je ovaj put bilo premješteno na dugu lokaciju.

Iako je javna tajna da u Metkoviću kao i ostalim mjestima uz granicu ima dosta fiktivno prijavljenih građana, koji zapravo žive u BiH s druge strane granice, a prijavljeni su u Metkoviću zbog različitih socijalnih prava pa tako ostvaruju i svoje biračko pravo, nitko sa sigurnošću ne može reći jesu li oni presudili Mostu i doveli HDZ na vlast u Metković. Ako su i glasali, nitko ne zna za koga jer su izbori tajni.

Priče o divizijama glasača

Tako je sve to ostalo na razini političkih špekulacija koje se plasiraju u javnosti ovisno kako kojoj političkoj opciji odgovaraju u kojem trenutku. Na tom su tragu i priče o divizijama regrutiranih Hercegovaca, koji su po zadatku nahrupili u Metković da “skinu” Most i dovedu HDZ.

U širenju takvih priča prednjačili su Mostovi aktivisti i određeni portali, koji su večer prije izbora objavili da će studenti nadzirati granice i biračka mjesta, sve slikati i snimati te podnositi prijave policiji.

Međutim, od toga nije bilo ništa. Niti su granice bile zakrčene fiktivnim glasačima niti su kombiji i autobusi tražili biračka mjesta. U to su se uvjerili osobno reporteri Slobodne Dalmacije koji su u više navrata tijekom izbornog dana obišli granične prijelaze u okolici Metkovića, posebno Gabela Polje i Doljane te svih šesnaest biračkih mjesta na kojima nismo zapazili nikakve neobične građane, koji su tumarali uokolo tražeći Gimnaziju i Srednju školu u kojima su bila četiri biračka mjesta.

Da su Hercegovci nekoliko dana spavali u njegovu ugostiteljskom objektu na ulazu u Metković optužen je nekadašnji predsjednik HDZ-a, Metkovića, Nikola Oršulić. Međutim, on tvrdi da su to budalaštine koje nije vrijedno komentirati.

– Most u Metkoviću nije izgubio od fiktivnih glasača već od dvije tisuće nezaposlenih na zavodu za zapošljavanje. Ima li među njima Hercegovaca neka oni u Mostu to istraže – kazao nam je Nikola Oršulić. Rekao je da je on prije četiri godine kao predsjednik HDZ-a Metkovića čestitao Boži Petrovu te da je 1800 članova HDZ-a glasalo za Most. Tada se nisu bunili, nisu im smetali ni HDZ-ovci ni Hercegovci – kazao je Oršulić.

Policija: Nije bilo povećanog prelaska granice

Premda u Mostu tvrde da su dovoženi fiktivni glasači i da su bile gužve na granicama u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj nam je rečeno da nikakva prijava nije zaprimljena. Isto tako kazali su da na graničnim prijelazima u okolici Metkovića nije bilo povećanog ulaska u RH hrvatskih državljana iz BiH, koji bi eventualno mogli glasati na lokalnim izborima.

Kako doznajemo, ni Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) nije zaprimilo nikakve pritužbe na regularnost provedenih izbora unatoč različitim pričama, koje se šire gradskim ulicama i društvenim mrežama.