[FOTO] Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva

4155

Pun dojmova s 3. međunarodne likovne kolonije „Art colony Borovica 2017.“, koja se održava u planinskom naselju Borovica u vareškoj općini, vratio se Mišel Stojanović, čapljinski akademski slikar. Govoreći o dojmovima Stojanović kaže:

„Prelijepo i pretužno. Upravo te dvije krajnosti u čovjeku budi Borovica. Prelijepo kad su u pitanju ljepota kraja, kulturno-povijesna baština i ljubaznost ljudi, a pretužno što je naselje s nekadašnjih preko tisuću i pol ljudi svedeno na jedva šezdesetak, razrušeno i uništeno u zadnjem ratu. Baš kao moja Kostajnica, u općini Konjic, u kojoj sam rođen. Gledaš ljepote kakvih još ima samo u popularnim znanstvenim emisijama, a istodobno si svjestan svega oko sebe“, sjetan je ovaj mladi čapljinski akademski slikar, a zatim nastavlja:

„Ovo je bio treći saziv, sudjelujem od početka, čak sam i u organizacijskom odboru. Ove godine pored mene u radu kolonije iz Čapljine, sudjelovali su Jelena i Trpimir Grgić. Kolonija ima poveznicu sa Čapljinom, jedan od inicijatora za njezino pokretanje bio je akademski kipar Ante Brkić, koji je kroz razgovore sa Stjepanom Pepijem Šimićem slikarom iz Stoca, podrijetlom iz Borovice, došao na ideju organiziranja kolonije. Počelo je spontano, a stiglo do ozbiljnih razmjera“, kaže Stojanović, te ističe:

„Kolonija ima svoju simboličnu težinu, kroz nju, kroz umjetnost, se daje nada, daje potvrda, da je u Borovici bar malo života ostalo!“

Inače, treći po redu saziv kolonije započeo je prijemom kod Zdravka Matoševića, načelnika općine Vareš, a nastavio se u ambijentu kakav se samo može poželjeti. Valja reći da raseljena Borovica ima i svoj list „Borovica“ čiji se urednik Mladenko Marijanović, brine da vijesti o koloniji, odnosno vijesti o Borovici odu u svijet i stignu do članova Zavičajne udruge Borovičana. Slogan ovogodišnje kolonije bio je Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva. S razlogom, jer se održala na prostorima srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca.